Élet-Stílus

Epilepsziakészítmény lett az év gyógyszere

Az „Év Gyógyszere 2005” díjat a belga UCB biotechnológiai-gyógyszerészeti vállalat epilepszia kezelésére kifejlesztett készítménye kapta.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) a díjat 1997-ben alapította azzal a céllal, hogy elősegítse a korszerűbb, hatékonyabb és leginkább betegbarát gyógyszerek elterjesztését és meghonosítását Magyarországon. A társaság az „Év Gyógyszere” díjat minden évben annak a Magyarországon piacra lépő gyógyszerkészítménynek ítéli oda, amely innovatív hatásmechanizmusa, hatékonysága vagy betegbarát volta miatt áttörést jelent egy bizonyos betegség kutatásában és gyógyításában.

Az MFT szakmai bírálóbizottsága titkos szavazással meghozott döntése értelmében, 2005-ben az „Év Gyógyszere” díjat az UCB Magyarország biotechnológiai-gyógyszerészeti vállalat epilepszia kezelésére kifejlesztett készítménye kapta. A gyógyszer klinikai vizsgálatában több magyar epilepsziacentrum is részt vett, amivel jelentős mértékben hozzájárultak a gyógyszer sikeres kifejlesztéséhez.

Az epilepsziás betegek számára új lehetőséget biztosít a készítmény alkalmazása, mivel a gyógyszer kiemelkedő hatékonysága mellett a mellékhatások előfordulása is lényegesen kedvezőbb. Nemzetközi és hazai klinikai vizsgálatok szerint olyan nehezen kezelhető betegek esetében is hatásos a hatóanyag, ahol más készítménnyel nem volt elérhető rohammentesség. A készítmény egyik fontos tulajdonsága az is, hogy a betegek a terápia alatt is megőrizhetik szellemi frissességüket, így a komoly szellemi munkát végzők körében is alkalmazható.

Az epilepszia az agyban elhelyezkedő idegsejtek rohamszerű, nagy intenzitású kóros izgalmi tevékenysége, amely számos tünettel jelentkezhet a betegeknél. Magyarországon a lakosság 0,6 százaléka, azaz mintegy 60 000 ember szenved ebben a betegségben. A betegeket az előítéletek miatt szinte az élet minden területén hátrányos megkülönböztetések érik. A rohamok jelentkezésének kiszámíthatatlansága következtében a betegségben szenvedők jobbára elszigetelődnek, és kerülik a társadalmi érintkezések számos formáját. Ennek az új gyógyszernek az alkalmazása azonban segít abban, hogy a betegek semmilyen hátrányt ne szenvedjenek egészséges embertársaikhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik