Élet-Stílus

A Bloomberg szerint blöff a magyar vakcinaüzlet

A Bloomberg News, tekintélyes amerikai hírügynökség szerdán lényegében blöffnek nevezte a madárinfluenza ellen Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot – írja a Népszabadság.

Titokzatosnak minősíti és lényegében megkérdőjelezi Alex Kuli, a Bloomberg News újságírója szerdai írásában a magyar madárinfluenza elleni oltóanyag sikerét. Szerinte alapos okot ad a kételyre, hogy – noha a magyar kormányfő hét hónapja bejelentette a hatékony védőoltás előállítását – , a gyógyszer fejlesztésével kapcsolatos tudományos adatok azóta sem kerültek nyilvánosságra. A készítmény európai törzskönyvezését sem kezdeményezte senki.

Az újságíró idézi a Figyelő című gazdasági hetilapot, amelyben arról írtak, hogy a vakcinát gyártó Omninvest Kft. kizárólagos hasznosítási joggal ruházott fel egy iraki üzletembert, aki ellen 2003-ban egy Irakba szánt 60 millió forintos gyógyszerszállítmány eltűnése miatt a magyar hatóságok nyomozást indítottak. Vádemelésre végül nem került sor.

Laczkó Tamás, az Omninvest Kft. egyik tulajdonosa szerint a piacért folytatott küzdelemnek is része lehet abban, hogy időről időre a lapok címoldalára kerül a cége. Mint elmondta: a magyar hatóságok kiadták a vakcina törzskönyvét, s noha eddig valóban nem kezdeményezték az európai gyógyszerügyi hatóságnál a bejegyzését, készül az ehhez szükséges dokumentáció.

A magyar álláspont szerint a világon elsőként itt sikerült a madárinfluenza ellen hatékony védelmet nyújtó humánoltóanyagot kifejleszteni. A kísérleti vakcina már októberben készen állt, a hazai egészségügy vezetői kamerák előtt vállalkoztak a szer próbájára, amit sikeresnek minősítettek. 2005 decemberében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán mintegy kétmilliárd forintot nyert el a cég, amihez egymilliárd forint saját tőkét is hozzá kellett tenni. Ebből kellene az oltóanyag bejegyzéséhez szükséges dokumentációt előállítani. Eddig 300 millió forintot használtak fel az év végéig lehívható teljes összegből. Az állami támogatásért cserébe minden vakcinaüzletből 14 százalék az állami költségvetést illeti. Az Omninvestnek az állam a gyártókapacitás fejlesztésére további kétmilliárdos hitelt is adott volna, de ezt a cég elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik