Élet-Stílus

Világszerte növekszik a dohányosok száma

Világszerte növekszik, s immár eléri az 1,3 milliárdot a dohányosok száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közzétett jelentése szerint. Az Eurobarometer felmérése viszont azt mutatja, az EU-tagállamokban és öt tagjelölt országban valamivel kevesebben dohányoznak, mint három éve.

A WHO jelentését és az uniós közvélemény-kutatás eredményét is a június elsejei „nemdohányzók napja” elé időzítve jelentették meg. A WHO adatai szerint a világ dohányosainak 84 százaléka a fejlődő és a jóléti országokban él. A világon egyre többen gyújtanak rá, a növekedés különösen szembeötlő a fiatal nők körében.

A WHO kutatásai szerint minden második dohányosnak – jelenleg évente mintegy 5 millió embernek – a szenvedélye okozza halálát. 2020-ra ez a szám megduplázódhat. Egyedül a fejlett ipari országokban stagnál vagy csökken a dohányosok száma.

E WHO-adatot támasztja alá az Eurobarometer felmérése, amely szerint az EU huszonöt tagállamában, valamint Romániában, Bulgáriában, Horvátországban, Törökországban és a törökök lakta Észak-Cipruson a 2002-es 33 százalékról 27 százalékra csökkent a dohányosok átlagos aránya a népességen belül. Ezen átlagos csökkenésen belül mindazonáltal jelentős eltérések mutatkoznak az egyes országokra vonatkozó adatokban.

Mint kiderül, Görögországban, Cipruson és Portugáliában továbbra is sokan dohányoznak. Évente félmillió ember halála vezethető vissza e szenvedélyre az Európai Unión belül. Becslések szerint az EU-tagállamokban regisztrált halálos végű rákos megbetegedések negyedéért a dohányzás felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik