Élet-Stílus

A Nintendo Wii lehet a nyerő

Egy japán magazin – a Famitsu – felmérése szerint a Nintendo új konzolát, a Wii-t várják a legjobban a játékosok. A Sony Playstation 3-at a válaszolók csak második helyen jelölték meg.

Nagy meglepetést okozott az a konzolrajongók körében végzett felmérés, amely azt vizsgálta, hogy melyik játékgépet várják a legjobban a játékosok. A Wii névre átkeresztelt Nintendo „Revolution” a szavazatok 68,8 százalékát szerezte meg a nagy vetélytárs Sony Playstation 3-al szemben, amely mindössze 21 százalékot ért el a szavazáson.

Az eddig is izgalmas konzolversengés nagy befutója tehát meglepetésre a Nintendo masinája lehet, amelyről az E3 – a legnagyobb szórakoztató informatikai vásár – óta érdekes híreket lehet hallani. A Sony, meglepő módon, nem képes lépést tartani a versenytársakkal, s úgy látszik, a Playstation 3 nem tud majd olyan sikerrel startolni, mint elődei.

A Microsoft is menetel

A versenyt bonyolítja a Microsoft kitartó és hatékony előrenyomulása a konzolpiacon. A karácsonyi szezonról lecsúszott Sony még alig heverte ki az akkor elszenvedett stratégiai kudarcot, s a Microsoft sem engedett a szorításból. A trónkövetelő Nintendo Wii pedig árban láthatóan alákínál az egyre csúszó megjelenésű Playstation 3-nak.

A Sony helyzete nem könnyű. A felmérésben a megkérdezettek mintegy 88 százaléka mondta azt, hogy szerinte drága a Sony új játékgépe. A múlt héten bejelentett Nintendo Wii ára – kb. 250 dollár – igen kemény kihívás elé állította a Sonyt, illetve a Microsoftot.

A Microsoft Xbox 360, amelyet még múlt novemberben 400 dollárért dobtak piacra, is olcsóbb, mint a Sony közelgő Playstation 3 bevezető 499 dolláros ára. A Nintendo által tervezett ár ebben az összehasonlításban tényleg megrendítheti a legnagyobb konzolértékesítő Sony pozícióit.

Karácsonyi láz

Ugyan pontos megjelenési dátumot még nem jelölt meg a Nintendo, de az év végi megjelenés látszik stratégiailag a legoptimálisabbnak. A karácsonyi piac mindenképpen döntő lehet a versenyben, ahol még nem látható pontosan a mintegy 15 millió konzoljátékos választása.

Az ígéretek egyre szárnyalnak, egyre nagyobb winchesterkapacitás, online támogatás, tv-dekóder, sőt már mobil-internet és VoiP-használat is helyet kapott a korábban egyszerű játékgépek dobozában. Ha így haladunk, az első igazi konvergens számítógép egy ilyen kis high-tech kütyü lehet, amely segítségével végre egyesíthetjük az otthoni digitális készülékeket. Az igazi piac pedig csak ekkor nyílik meg a versengő cégek előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik