Élet-Stílus

Nem tudni, hogy lesz-e forró nyár

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint idén nem számíthatunk forró, száraz nyárra. Aigner Szilárd meteorológus szerint három hétnél tovább gyakorlatilag lehetetlen megjósolni az időjárás változását. A héten mindenesetre továbbra is hűvös idő várható.

A napokban elkészült hathónapos meteorológiai előrejelzés szerint a júliusi, augusztusi hónapok időjárása a tavalyi év ezen időszakához hasonlít majd. Török László az MTI-nek beszámolt arról, hogy „ez a hűvös idő egyáltalán nem szokatlan, bizonyos periódusok megfigyelhetők a hőmérsékletek alakulásában, és hasonló hideg időszakra volt már példa az elmúlt évszázadban”.

Aigner Szilárd a FigyelőNetnek elmondta, hogy a napokban megjelent hosszú távú előrejelzés jelentősen túlértékelt, mert gyakorlatilag nem lehet megmondani, hogy két hónap múlva milyen eltérés várható az átlagtól. Ahogy ugyanis időben haladunk előre, úgy a statisztikai szórás egyre szélesebb lesz. Ennek megfelelően legfeljebb két-három hétre előre lehet tisztességgel prognózist felállítani.

A hét második felében a legmagasabb nappali hőmérséklet továbbra is jócskán elmarad a sokévi átlagtól. A MetNet jelentése szerint ma északkeleten is fokozatosan csökken a felhőzet és megszűnik a tartós eső, így országszerte számítani lehet több-kevesebb napsütésre. Továbbra is gyakran megnövekszik a felhőzet és szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok, néhol jégeső is előfordulhat.


Az északnyugati, nyugati szél eleinte még gyakran megerősödik, majd délutánra mérséklődik a légmozgás. Holnap eleinte csak időnként, majd főként nyugaton és északon gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Emellett számítani lehet napsütésre is, a legtöbb napsütés keleten, délkeleten lesz. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik