Élet-Stílus

Felháborodás az európai e-mail adó miatt

Sem a német felhasználók, sem az európai parlamenti képviselők nem támogatják Alain Lamassoure francia EP-képviselő azon javaslatát, miszerint meg kellene adóztatni az elektronikus leveleket és az SMS-eket.

„Alain Lamassoure a legjobb úton halad afelé, hogy lelkileg és érzelmileg is eltávolítsa az embereket az Európai Uniótól és annak szellemiségétől” – reagált a képviselőtársa ötletére Rainder Steenblock, a német Zöldek Szövetség európai politikai szóvivője. Mint ismeretes, a francia európai parlamenti képviselő néhány napja azt javasolta, hogy meg kellene adóztatni a különböző elektronikus kommunikációs megoldásokat, például az e-maileket és a rövid szöveges üzeneteket (SMS).

Lammasoure tagja a francia Union pour un Mouvement Populaire (UMP) nevű konzervatív pártnak, valamint az Európai Néppárt frakciójának és az Európai Demokraták (EVP-ED) frakciójának. Lammasoure azzal indokolta az új adó bevezetését, hogy így az Európai Unió új bevételi forrásokhoz jutna.

Rainder Steenblock szerint az ötlet egész egyszerűen abszurd és gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ráadásul még ha megoldható is lenne, e-mailt nem csak a cégek, de a magánemberek is használnak, míg SMS-eket elsősorban a fiatalok küldenek előszeretettel. A politikus úgy véli, kétséges, hogy bárki is támogatná egy ilyen adó bevezetését, mely többet ártana, mint használna. „Egy ilyen adó kivetése ellentétes lenne az Európai Unió azon törekvésével, hogy az emberek ismerjék meg egymást és a tagországokat, szabadon utazzanak vagy vállaljanak munkát. Ez egy büntetővám lenne, és az egyszerű embereket büntetné” – tette hozzá a Zöldek szóvivője.

Steenblock hozzátette, hogy legfeljebb csak a jelenlegi adórendszer átalakításáról lehet szó, de az adók összege nem változhat. A tagállamok, illetve az Európai Unió által viselt terhek újrafelosztásáról szóló javaslatokról viszont hajlandók egyeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik