Élet-Stílus

Egyetlen szál cigaretta is okozhat függőséget?

Egy brit vizsgálat szerint azok, akik kiskamasz korukban akár csak egyetlen cigarettát is elszívtak, kétszer akkora eséllyel lesznek dohányosok, mint azok, akik soha nem gyújtottak rá gyerekként.

A University College London Epidemiológiai és Közegészségügyi Részlege nagyszabású vizsgálatot folytatott, melynek keretein belül 2041 iskolásnál felmérte a tinédzserkori dohányzási szokásokat is.

A kutatók a dél-londoni tanulókat először tizenegy éves korukban kérdezték ki alaposan a dohányzással kapcsolatos tapasztalataikról, majd öt éven keresztül minden évben megismételték velük a kérdőíves felmérést. Egyidejűleg nyálmintát is vettek a fiataloktól, amelyben meghatározták egy, a dohányzást jelző molekula, a kotinin mennyiségét.

Azt tapasztalták, hogy azok, akik 11 évesen arról számoltak be, hogy már elszívták életük első cigarettáját (összesen 260-an), jóval nagyobb eséllyel váltak dohányossá a későbbiekben, mint a többiek. Ez még akkor is igaz volt, ha az első szál cigaretta után évekig nem gyújtottak rá.

A vizsgálat kezdetére a „tűzkeresztségen” már átesett gyerekek több mint kétszer akkora arányban dohányoztak 14 évesen, mint azok, akik 11 éves koruk előtt nem gyújtottak rá soha. A kutatók természetesen statisztikai módszerekkel korrigálták az eredményt: figyelembe vették a nem, az etnikai hovatartozás, a szegénység, a magatartászavarok és a dohányzó szülők szerepét is.

Az első szál cigaretta meghatározó hatása azonban még az egyéb befolyásoló tényezők kiküszöbölése után is igazolódott.

Jennifer Fidler, a vizsgálat vezetője szerint eredményeik azt jelzik, hogy a különböző prevenciós programoknak külön oda kell figyelniük azokra a gyerekekre, akik már közelebbről megismerkedtek a dohánytermékekkel, mert nagy eséllyel függőkké válnak a későbbiekben. Még akkor is, ha tényleg csak egyetlen szál volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik