Élet-Stílus

Bemutatkozott a magyar-horvát pályázat

Elsőként a három kandidáló közül a közösen pályázó Magyarország és Horvátország képviselői adták át végleges anyagukat, illetve ismertették röviden terveiket Lennart Johansson elnöknek és Lars-Christer Olsson főigazgatónak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában, ahol szerdán került sor a 2012-es kontinensbajnokság rendezési jogáért még versenyben lévő szövetségek prezentációjára.

Mindhárom jelentkező tíz percet kapott arra, hogy elővezesse elképzeléseit és meggyőzze az UEFA döntéshozóit, akik majd december 8-án határoznak a házigazdáról. A végrehajtó bizottság tagjai egyébként nem voltak jelen a szerdai eseményen, ők a magyar-horvát pályázat esetében hazájukban, az illetékes helyi nagykövet(ek)től kapják meg az ezer oldalas dokumentumot.

Késett a horvát elnök

Az előzetes forgatókönyvbe aztán – a horvátok miatt – már a kezdés előtt hiba csúszott, ugyanis Ivo Sanader miniszterelnök, a közös bemutatkozás főszereplője nem érkezett meg időben a Genfi-tó partjára, így 15 percet csúszott az eredetileg 14 órára kiírt kezdés, ugyanis egy korábbi sorsolás miatt éppen a magyar érdekeltségű kandidálás nyitotta a prezentációk sorát.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke, Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője és Mészöly Kálmán – ők mindhárman Manchesterből, a keddi angol-magyar mérkőzés helyszínéről érkeztek – ugyanakkor időben befutott a helyszínre.

Gyurcsány videón üzent

A magyar-horvát 10 percet egy rövid, de rendkívül látványos és tartalmas kisfilm nyitotta, amelyben Gyurcsány Ferenc kijelölt és ügyvezető magyar miniszterelnök is üzent az UEFA-nak. A kormányfő kiemelte, hogy Magyarországon a sport a kultúra része, és garantálta, hogy ha a két szövetség megkapja a rendezést, emlékezetes tornát rendez.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta: ebben a régióban még soha nem került sor ilyen nagy sporteseményre. Ivo Sanader kitért a két ország közös történelmére és előrevetítette, hogy az Eb kapcsán közös jövő is várhat a két szomszédos nemzetre.

Az előzetes tervekkel ellentétben ugyanakkor nem hangzott el, hogy győzelem esetén Magyarország és Horvátország vállalja: minden résztvevő válogatottnak kifizeti a repülőjegyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik