Élet-Stílus

A NASA nem engedélyezi a golfkísérletet az űrben

A NASA nem engedélyezi, hogy a június 2-i űrsétánál az asztronauták végrehajtsák a korábban tervezett golfkísérletet. Az űrbe lőtt labda ugyanis igen komoly károkat tehetne az űrállomásban, illetve más Föld körüli pályán keringő műholdakban.

A nemzetközi űrállomásra (ISS) még áprilisban felvittek egy aranyozott golfütőt, amellyel elütöttek volna egy golflabdát az űrbe. A labda négy évig keringett volna az űrben, miközben fokozatosan beérve a Föld légkörébe, a súrlódás következtében elégett volna. A labda „útját” globális helymeghatározó transzmitterekkel követték volna nyomon.

A golf és az űrhajózás történetében is rendkívüli esemény igen kockázatosnak bizonyult. A NASA houstoni Johnson Űrközpontjának szakértői szerint ugyanis, amennyiben a labda becsapódna az űrállomásba, az egy 9,4 km/s sebességgel bekövetkező frontális ütközésnek felelne meg, ami olyan, mintha egy 6,5 tonnás, majdnem 100 km/h-s sebességgel száguldó kamion csapódna az űrállomásnak.

A Moszkva közelében lévő koroljovi irányítóközpont szóvivője, Waleri Lyndin szerint viszont nem kizárt, hogy valamelyik őszi űrséta során mégis sor kerül a különleges golfkísérletre – írja a Spiegel Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik