Élet-Stílus

Egy másik Bozsikkal az angolok ellen

A hazai pályán még veretlen Anglia 1953 novemberében katasztrofális, 6-3-as vereséget szenvedett a magyar válogatottól a Wembley stadionban. A történelmi mérkőzésre emlékeznek fél évszázaddal később az Old Traffordon.

A magyar kezdőcsapat akkor és most

1953: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik II, Zakariás, Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás és Czibor
2006: Király, Fehér, Éger, Komlósi, Halmosi, Molnár, Dárdai, Tóth, Gera, Huszti és Szabics

Eredetileg a felújított Wembley stadionban csapott volna össze a két válogatott, de mivel a munkálatok elhúzódtak, így egy nem kevésbé patinás aréna ad otthont a keddi találkozónak, amelynek toronymagas esélyese az angol csapat. A magyarok a 53-as eredmény megismétlésében nem reménykedhetnek, az új tréner együttese tisztes helytállásban bízhat.

A dicső múlt

Az 53 évvel ez előtti mérkőzés előtt még egyetlen válogatott sem tudta megverni otthon az angolokat. A hazai rajongók a nem mindennapi sorozat folytatását remélték, de már a 45. másodpercben Hidegkúti révén vezetést szerzett Magyarország a labdarúgás tanítómestere ellen. A hazai nézők nem estek kétségbe, és negyedóra után megéljenezték az egyenlítő gólt. Ami ezután következett az angolok szemszögéből leginkább egy rémálomra emlékeztetett: mindössze hét perc leforgása alatt Hidegkúti belőtte második gólját, és Puskás is kétszer betalált. Félóra elteltével eldőlni látszott a mérkőzés, de a szurkolók még reményt merítettek Mortensen gólja után. A második félidő elején ismét ellenállhatatlanok a magyarok, és lerohanták a riválist. A mai szövetségi kapitány édesapja, Bozsik József ismét háromgólosra növelte az előnyt, majd nem sokkal később Hidegkúti harmadszor is beköszön. Az angolok katasztrofális vereséget szenvedtek, ezen az sem sokat változtatott, hogy tizenegyesből még szépíteni tudtak.

A történtek után mindenki egyet értett abban, hogy a világ legjobb csapatát látta futballozni. A német szövetségi kapitány is végignézte a találkozót, és így nyilatkozott: „Szavakkal le nem írható, amit a magyarok labdakezelésből, stratégiai teljesítményből és taktikai képességekből éppen a futball tanítómesterével szemben bemutattak.” Más kérdés, hogy Sepp Herberger alaposan kifigyelte a magyarok játékát, és egy évvel később a német válogatott le is győzte Puskásékat a svájci világbajnokság döntőjében.

A jelen

A kedd esti mérkőzés toronymagas esélyese az angol válogatott. A sajtó ugyan nem tulajdonít különösebb fontosságot a találkozónak, de Sven-Göran Eriksson tisztában van azzal, hogy nem lesz már sok alkalma kísérletezni a jövő pénteken kezdődő vb előtt. „Kedden a magyarok ellen meccs után már csak egy felkészülési mérkőzést játszunk szombaton Jamaika ellen. Mindkét találkozó rendkívüli fontossággal bír számunkra.” – mondta a svéd tréner.

Az angol tartalékok a múlt héten kikaptak a fehéroroszoktól, és az Old Traffordon már a legerősebb összeállításában lép pályára a vébé egyik nagy esélyese. Ott lesz várhatóan a kezdőben Gerrard, Lampard, Terry, Ferdinand és Beckham is. Sérülés miatt nem játszhat Wayne Rooney, és egyelőre az is kérdéses, hogy Michael Owen, a második számú támadó pályára lép e. A hétfői edzésen kisebb sérülést szenvedett a Newcastle csatára. Az orvosi vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen rendellenességet, de Eriksson angol lapjelentések szerint elképzelhető, hogy pihenteti Owent. Az egyszemélyes csatársort a liverpooli Crouch alkothatja.

A magyar kapitány saját bevallása szerint megtalálta az angol játékának az ellenszerét. „Mi a rövidpasszos, labdatartó játékra készülünk” – mondta Bozsik az MTI-nek. A szövetségi kapitány arra a kérdésre, hogy miként tervezi hatástalanítani az angolok támadásait, azt válaszolta, hogy nem lesz követő emberfogás, illetve kidolgozta a megfelelő taktikát az egy-, a két- és a háromcsatáros játék ellen is. A magyar támadásokat illetően arra utalt, hogy – akárcsak Új-Zéland ellen – egy ékkel áll fel a válogatott és őt két szélső támadó segítené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik