Élet-Stílus

Bolgár kalózok – letartóztatva, majd szabadlábon

Négy leváért, vagyis mindössze két euróért kínált több millió zeneszámot és több száz filmet letöltésre két bolgár férfi. A helyi hatóságok először letartóztatták őket, majd óvadék ellenében szinte azonnal szabadlábra helyezték a két gyanúsítottat.

A zeneipar képviselői szinte toporzékoltak dühükben, amikor meghallották, hogy a bolgár rendőrség hagyta távozni a két férfit, akiket egyébként Európa legnagyobb másolói között tartanak számon. A vádak szerint az arenabg.com oldalról négy leváért (két euróért) bárki kedvére csemegézhetett, válogathatott a becslések szerint közel 20 millió zeneszám és zenei album, valamint a több száz film közül.

“Ezek az emberek Európa legnagyobb internetes kalózai közé tartoznak. Az általuk okozott kár jelentős” – nyilatkozta Liliana Joszifova, a bolgár rendőrség szóvivője. A bolgár hatóságok szerint a kalózmásolatok miatt keletkezett kár elérheti akár a 30 millió dollárt is. Arról nem beszélt a szóvivő, hogy ha valóban ekkora kárt okozott a két gyanúsított, akkor a letartóztatásuk után hogyan helyezhették őket szinte azonnal ismét szabadlábra.

A szófiai rendőrök a helyszínen tartott házkutatás során lefoglaltak több műholdvevő egységet, valamint közel 200, filmeket tartalmazó CD-t is.

A két másoló műholdas kapcsolaton át internetezett, és a nagy sávszélességű hálózatot használva szedte le a letöltésre kínált filmeket a külföldi warezoldalakról. A két férfi a letartóztatása után kifizette a 10 000 levás, mintegy 5 000 eurós óvadékot, majd elhagyták a rendőrség épületét.

Az eset azért keltett nagy visszhangot, mert a jogvédők számára érthetetlen, hogy a nyomozók miért engedték a két jómadarat kisétálni a kalitkából, másrészt Bulgáriában a másolók állítólag a szervezett alvilág részét képezik. Ráadásul a balkáni államban olyan mértékű a korrupció, hogy ezt többször szóvá tették a Európai Unió képviselői is, jelezve: ez a helyzet könnyen akadálya lehet az ország európai uniós csatlakozásának. Brüsszel többször hivatalosan is figyelmeztette Szófiát, hogy változtasson a kialakult állapotokon, illetve a helyi szerzői jogi törvényeken és indítson kíméletlen harcot a másolók ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik