Élet-Stílus

Az unió kampányt hirdet a klímaváltozás ellen

A 4,7 millió euró költségvetésű kampány arra ösztönzi a háztartásokat, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentése érdekében változtassanak egy kicsit mindennapi szokásaikon.

Az éghajlatváltozás rajtad múlik! címmel bejelentett kampánnyal Brüsszel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a háztartások energiafogyasztása is felelős az éghajlatváltozásért. Az Európai Unió üvegházhatást okozó teljes gázkibocsátásának mintegy 16 százalékáért tehetők felelőssé a háztartások, amelynek legnagyobb része az energiatermelésből, illetve energiafogyasztásból ered.

A brüsszeli bizottsági közlemény szerint a hétfőn útjára indított „kampány számos gyakorlati és könnyen megvalósítható tanácsot ad, miközben egyrészt megpróbálja felhívni az emberek figyelmét saját felelősségükre és lehetőségeikre, másrészt lehetővé teszi számukra, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeseivé váljanak.”

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos szerint mindenki köteles kivenni a részét a kibocsátás csökkentéséből, mivel a háztartások termelik ki az EU teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátásának nagy részét. Dimasz elmondta: „a kampány információkkal látja el a polgárokat egyrészt az éghajlatváltozás jelenségéről, másrészt az ellene folytatott küzdelemben betöltött szerepükről.”

A kampány során óriásplakátokat és más köztéri reklámokat függesztenek ki, tévéreklámokat, újsághirdetéseket és sok más elektronikus eszközt – mindenekelőtt az internetet – is alkalmazzák a figyelem felkeltése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik