Élet-Stílus

Magyar mérnökök a vébén

Az amerikai Avaya nyújtja a németországi futball világbajnokság kommunikációs szolgáltatását, s ebben a munkában hat magyar rendszermérnök is részt vesz.

Pénzes Tamás, az Avaya Magyarország Kft. műszaki vezetője az MTI-nek elmondta: már a 2002-es vb-én is nyújtottak kommunikációs szolgáltatásokat a FIFÁ-nak. A bajnokságon megvalósított rendszer egy hónapon át a világ legnagyobb konvergens kommunikációs hálózata lesz, ami hang- és adatátvitellel köt össze 12 stadiont, több szállodát, repteret, pályaudvart, illetve a FIFA berlini székhelyét, valamint a müncheni, a dortmundi és a berlini sajtóközpontot.

A becsült hálózati összeköttetések száma 45 ezer lesz, az átvitt forgalom pedig a várakozások szerint meghaladja a 15 terabájtot, vagyis a 120 000 000 000 000 bitet.

A rendszer nemcsak a számítógépek, illetve az internetes-telefonok forgalmát bonyolítja le, hanem például a fotóriporterek digitális fényképeinek továbbításához szükséges vezeték nélküli hálózatot is működteti, illetve megjeleníti a szakkommentátorok képernyőin az adatokat. A rendszer azonosítja a rádiófrekvenciával ellátott, névre szóló jegyeket is, amivel csak a tulajdonosa léphet be a stadionba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik