Élet-Stílus

Brit kézben a cannes-i pálma

A brit Ken Loach The Wind That Shakes The Barley (A szél megcsapta Barleyt) című filmjének ítélte a Von Kar-vaj kínai rendező vezette zsűri vasárnap az Arany Pálmát az 59. cannes-i filmfesztiválon.

Dobogós magyar siker

Kocsis Ágnes tavaly forgatott 27 perces vizsgafilmje, A vírus – amelyet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemről Xantus János nevezett be a versenybe – megosztott harmadik díjat kapott az Amerikai Filmintézetet képviselő Sian Heder Mother (Anya) című rövidfilmjével együtt. A kilenc éve alapított kategória idei versenyébe 1100 vizsgafilmet neveztek be. A beválogatott 17 alkotás közül négyet díjazott az Andrej Koncsalovszkij orosz rendező vezette hattagú zsűri pénteken este a fiatal rendezők tiszteletére rendezett díszvacsorán a cannes-i Miramar Hotelben.

Az elkötelezett mozikról ismert alkotó díjnyertes filmje a múlt századelő ír függetlenségi háborújának idején játszódik. A rendező többször is beszélt filmjének politikai aktualitásáról, arról, hogy szerinte az írekkel szemben elkövetett szörnyűségek után a brit hadsereg jelenleg Irakot szállja meg illegálisan.

Grand Prix

A zsűri nagydíját a francia Bruno Dumont szintén háborús filmje, a Flandres kapta. A film vidéken élő fiatal hőse szerelmét otthon hagyva egy távoli országba indul háborúba. A rendező filmjét korábbi alkotásaihoz hasonlóan amatőr szereplőkkel forgatta.

A legjobb rendező

A nagy esélyesként számon tartott mexikói Alejandro González Inárritu lett a legjobb rendező Bábel című amerikai filmjével. A magát örök száműzetésben élő mozis cigánynak nevező rendező filmjében egy igazi amerikai párt alakít Cate Blanchett és Brad Pitt. A Korcs szerelmek és a 21 gramm rendezőjének újabb alkotása a kapcsolatteremtés képtelenségének bibliai mítoszát dolgozza fel négy nyelven három kontinensen játszódó négy párhuzamos, időrendben egymást követő történetben.

A legjobb forgatókönyv

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat Pedro Almodóvar érdemelte ki Volver (Visszatérés) című filmjének történetéért. A spanyol rendező gyermekkorának női alakjait megidéző tragikomikus alkotás valamennyi női szereplője közösen vehette át a legjobb női alakítás díját: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo és Chus Lampreave.

A legjobb férfi

A legjobb férfi alakítás díját az algériai származású francia Rachid Bouchareb Indigenes (Bennszülöttek) című filmjének férfi főszereplői kapták. A Franciaországban politikai dimenziót is kapott film a második világháborúban a franciák oldalán a nácizmus ellen harcoló 130 ezer észak-afrikai katona történetét dolgozza fel, amelyről eddig nem sokat írtak a történelemkönyvek. A film öt főszereplője közül négyen észak-afrikai származású francia sztárok, akik először játszanak gyökereikről szóló közös alkotásban: Jamel Debbouze, Samy Nacéri, Roschdy Zem és Sami Bouajila.

Külön


A zsűri tagjai Tim Roth, Samuel Jackson, Monica Bellucci, Helena Bonham-Carter és Zhang Ziyi színészek és Patrice Leconte, Lucrecia Martel és Elia Suleiman rendezők voltak.


A zsűri különdíját az első filmes brit Andrea Arnold Red Road című alkotásának ítélte. A rendezőnő Wasp című rövidfilmje tavaly Oscar-díjat kapott.

A legjobb első filmek járó Arany Kamerát – amelyben Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása mellett 28 első film versenyzett – a román Corneliu Porumboiu A fost sau n-a fost? című Bukarestben játszódó alkotása nyerte el. A fiatal rendezők műveiről A gyermek című filmért tavaly és a Rosetta című alkotásét 1999-ben az Arany Pálmát elnyert Jean-Pierre és Luc Dardenne elnökölte tíz tagú zsűri ítélkezett.

A rövidfilmek kategóriájában a zsűri a norvég Bobbie Peers Sniffer című alkotásának ítélte az Arany Pálmát.

A cannes-i fesztiválpalotában tartott díjkiosztót követően az 59. cannes-i filmfesztivál záróünnepségének vendégei Tony Gatlif Transylvania című filmjét tekinthették meg, amely versenyen kívül került bemutatásra. A 2004-ben Exils című alkotásért a legjobb rendezés díját elnyert cigányrendező egy újabb saját szerzeményeire komponált zenés szerelmi road movie-t forgatott Erdélyben, melynek dalait Palya Bea énekli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik