Élet-Stílus

Az Amnesty International a netcenzúra ellen

Az elmúlt hónapokban egyre élesebben támadják a különböző jogvédő szervezetek az internetet regulázó rendszereket, hatalmi csoportokat. Most az Amnesty International kampányával azt szeretné elérni, hogy a net valóban a szabad véleménynyilvánítás helye lehessen.

A világháló a legjobb eszköz arra, hogy ötleteket, gondolatokat osszunk meg másokkal – ez az alapgondolata annak a tanulmánynak és kampánynak, amellyel az Amnesty International az internet szabadságára és korlátozhatatlanságára szeretné felhívni a világ figyelmét.

A világháló korlátozásáértt, a különböző rezsimek által alkalmazott cenzúra megszüntetéséért indul harcba az egyik legnagyobb jogvédő szervezet, az Amnesty International. A 45 éve alapított szervezet arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy alapvető jogaink az interneten sem csorbulhatnak.

Az egyre terjedő cenzúra sem képes megállítani azokat a folyamatokat, amelyek átalakítják a kommunikációt. Kína, Vietnam, Tunézia, Irán, Szaúd-Arábia és Szíria azzal, hogy szigorú szabályok közé szorítja az internet működését, tartalmat szűr, illetve megfigyeli az ellenségnek vélt másképp gondolkodókat, megsérti az alapvető emberi jogokat – állítja az Amnesty tanulmánya.

Nem nyugodhatunk bele, hogy embereket üldöznek és börtönöznek be egyszerűen azért, mert kritizálják a kormányukat, demokráciát, nagyobb sajtószabadságot, alapvető emberi jogokat követelnek – nyilatkozta Kate Allen, a szervezet angliai vezetője.

A nemrég elkészült jelentés szerint növekszik azoknak az országoknak a listája, ahol az internetes híradásokat, blogokat, keresőket és közösségi szolgáltatásokat egyre növekvő mértékben cenzúrázzák a hatóságok. Az elnyomó rezsimek nem szívesen szembesülnek azzal, hogy az internet névtelenül is közvetíthet véleményeket, kritikát a hatalommal szemben.

Az online közösségek titkosszolgálati módszerekkel való megfigyelésén kívül egyre gyakoribb, hogy a nagyobb internetvállalatok – működésük megszilárdítása vagy piacszerzési célokból – együttműködnek a cenzorokkal. Az együttműködés szintje természetesen különböző, az egyszerű szűrő alkalmazások beiktatásától kezdve, a felhasználók adatainak kiszolgáltatásáig gyakorlatilag bármi megtörténhet ezekben az országokban.

A legszigorúbb cenzor hírében Kína áll, de a szervezet állítása szerint gyakorlatilag minden kontinensen találunk olyan országot, amely nem szívesen látja az internetes közösség globális szabadságát.

Iránban a média gyakorlatilag egyre inkább a független blogrendszerre épül, hiszen a hivatalos propaganda egyre kevésbé engedi működni a másképp gondolkodókat. Az ilyen országokban az internetfelhasználók a legaktívabb kritikusok a társadalom viszásságaival szemben.

Bizonyítékok vannak továbbá arra is, hogy Egyiptom, Irán, Líbia, a Maldív-szigetek, Szíria, Tunézia és Vietnam is komoly büntetéseket alkalmaz az internetes szabadgondolkodók ellen.

Az Amnesty International erős kritikát fogalmaz meg a cenzúrát kiszolgáló nagyvállalatok irányába is. A jogvédő szervezet a megfigyelésben, korlátozásban és adatok kiszolgáltatásában látja a nyugati cégek etikátlan magatartását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik