Élet-Stílus

Vadmadarak és felelőtlenség fertőzte meg Romániát

Vírushordozó vándormadarak és egy általuk megfertőzött Brassó megyei baromfitelep bűnös felelőtlenséggel eljáró vezetői okozhatták a madárinfluenza-járvány májusi kitörését Románia központi fekvésű megyéiben - állapították meg szombaton a román szakhatóságok.

A román állategészségügyi és élelmészerbiztonsági országos hatóság szakembereinek eddigi megállapításai szerint az ország középső megyéiben nagy gyorsasággal elterjedt madárvészt igen nagy valószínűséggel fertőzött vízi vándormadarak és a Brassó megyei Feketehalmon lévő baromfitelep tulajdonosának és vezetőinek mulasztása idézte elő. A kór elterjesztéséért felelős személyek ellen eljárás indult.

Eltitkolták

A szakhatóságok vizsgálatai megállapították, hogy a fertőzés továbbterjeszdéséért felelős baromfitelepen már április utolsó hetében 29 ezer növendék pulyka pusztult el a veszélyes kórtól, de ezt a telep tulajdonosa és ügyintézői eltitkolták. Az elhullott szárnyasok között Magyarországról egészségesen, csibeként behozott pulykák is voltak.

Az ellenőrzés megállapításai szerint a telep közelében levő szennyezett tóban megtelepedett és a kór vírusát hordozó vízi madarak lehettek a fertőzés forrásai. A fertőző gócot gyorsan és radikálisan fel lehetett volna számolni, ha a telep vezetői törvényesen jártak volna el. Ehelyett titokban elföldelték, nem pedig elégették az elhullott szárnyasok tetemeit, nem fertőtlenítették a telepet, nem értesítették az esetről a szakhatóságokat.

Eladták

Tetejében a törvényes eljárásokat megkerülve eladták a megmaradt állomány egyedeit törvénytelenül működő, alkalmi kereskedőknek, akik a környező megyékben működő baromfitelepeknek és magángazdaságoknak adták tovább a fertőzött szárnyasokat.

Ezért oly nehéz feltárni a kór terjedésének útvonalait, az előidézett fertőzés gócait – derült ki az eddigi szakvéleményekből. Erre a következtetésre jutottak a román hatóságok által Bukarestbe kért külföldi szakemberek, a nemzetközi egészségügyi szervezet (OMS) képviselői is – számolt be róla a román média.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik