Élet-Stílus

1954 – újabb vb-döntőt buktunk el

A rajongók gólzáporos világbajnokságnak örülhettek, ám a magyar szurkolókat sokkolta, hogy a toronymagasan esélyes csapat a döntőben kikapott az egyszer már leiskolázott németektől.

A torna egyértelmű esélyese volt a magyar csapat, amely 28 meccs óta nem talált legyőzőre, olimpiát nyert, és a Wembley-ben fantasztikus játékkal 6-3-ra verte az otthon addig veretlen angolokat. Egészen a berni döntőig nem is tudták megállítani az ellenfelek, ott azonban 1938-hoz hasonlóan megint kikapott.

A FIFA döntése értelmében az 1954-es tornát Svájc rendezhette. Soha ennyi csapat nem próbálta magát kvalifikálni, Ázsiából kettő (Japán, Korea) és Afrikából egy (Egyiptom) válogatott érkezett – az alpesi ország valóban egy globális tornát rendezett. A vb-re 16 csapat jutott ki, hárommal több mint négy évvel korábban. Ez a szám nem is változott 1982-ig, Spanyolországban már 24 együttes szerepelt.

Magic Magyars

A Bázelben, Bernben, Lausanne-ban, Zürichben és Genfben gólgazdag, és igen magas színvonalú meccseket láthattak a nézők. A torna 26 mérkőzésén átlagban valamivel több mint öt találat esett, összesen 140. A gólgyártásból a külföldön egyszerűen csak Magic Magyars-ként emlegetett válogatott alaposan kivette a részét. Az első csoportmeccsen kilencet lőttek Puskásék Koreának. A második mérkőzésen a németek a tartalékcsapatukat vetették be, mivel a szövetségi kapitány eleve verességgel számolt. A csapat sztárjai pihentek, a cserepad pedig alapos verést kapott (8-3). A negyeddöntőben Brazília sem tud komolyabb ellenállást kifejteni. A mérkőzésen igen magasra csaptak az indulatok: a bíró három játékost is kiállít. A lefújást követően sem nyugszanak a kedélyek, az öltözőknél a brazil és a magyar szövetség emberei illetve a játékosok összeverekednek. Az elődöntőben először játszik a magyar csapat szoros meccset. Azzal az Uruguayjal csapnak össze Hidegkútiék, amely idáig két alkalommal szerepelt világbajnokságon, és mindkétszer meg sem állt a végső győzelemig. A két korábbi tornán ráadásul még csak legyőzni sem tudták őket. A magyarok is alaposan megizzadnak, hiszen a rendes játékidő végén 2-2 az állás. A hosszabbításban aztán Kocsis két góljával elintézi a dél-amerikaiakat.

A német csoda

A németeknek a törökök az első körben nem okoznak problémát, ezután következik a nagy zakó a magyaroktól. A Törökország elleni visszavágó, amely a továbbjutásról dönt ismét egy sima meccs. A negyeddöntőben Jugoszlávia az esélyesebb, néhány perc után meg is szerzik az első gólt, csakhogy a saját kapujukba kerül a labda. Ezután folyamatosan hatalmas nyomás nehezedik a német kapura, a befejezéssel azonban nincs szerencséjük a jugoszlávoknak. A találkozó végén a németek Helmut Rahn révén eldöntik a továbbjutás kérdését. Az elődöntőben már nem kell annyira megizzadniuk, hiszen 6-1-el lelépik az osztrákokat. Következhet a döntő.

Sokan arra számítottak, hogy megismétlődnek a csoportmérkőzés eseményei. Eleinte minden jel erre is utalt, hiszen a 9. percben már két góllal vezettünk. Ám a németek nem adták fel, és pillanatok alatt szépítettek. A 17. minutumban pedig egy szögletet követően ki is egyenlítettek. A magyarok megzavarodtak, és egyéni akciókba bonyolódtak: gólt azonban nem sikerült lőni. Már mindenki a hosszabbításra várt, amikor a 84. percben Helmut Rahn belőtte a győztes gólt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik