Élet-Stílus

Törvény óvhatja az internet semlegességét

Meglepetésszerű győzelmet aratott a világháló semlegességét garantáló javaslat az amerikai képviselőház jogi bizottságában, ám a fontos kérdés a szemben álló testületek közti vitává degradálódhat.

A jogi bizottság a napokban 20-13 arányban elfogadta az internet semlegességéről szóló javaslatot, amely előtt ezzel megnyílt az út a törvénnyé válás felé. A nagyobb internetes cégek – mint például a Google, a Microsoft, vagy a Yahoo – meglepetésszerű győzelmeként értékelik a döntést, ezzel még nem zárult le a vita, hiszen energetikai és kereskedelmi bizottság egy ezzel többnyire ellenkező értelmű javaslat mellett foglalt állást. Könnyen lehet, hogy a felhasználók szabad mozgását érintő, rendkívül kényes kérdés politikai huzavona tárgyává válhat.

Amint arról az elmúlt hetekben beszámoltunk, az ügy igen nagy vitákat váltott ki a képviselőházon belül. A végleges döntés jelentős következményeket vonhat maga után, és az otthoni internetezők életét is befolyásolhatja. A szolgáltatók a különdíj felszámításával megnyíló prémium vonalak és elérhetőségek előnyeit hangoztatják, míg az ellenzők – köztük a már említett nagyobb internetes cégek – attól tartanak, hogy ez egyfajta adóként nehezedik majd rájuk, és a legrosszabb eset válik valóra, amelyben korlátozhatják a felhasználók mozgását. Előfordulhat ugyanis, hogy a szolgáltatók elzárják előfizetőik elől a konkurensek oldalait, bármennyire is igyekeznek az érintett cégek minimalizálni ennek esélyeit.

A jogi bizottság most állást foglalt a semlegesség biztosítása mellett, ám javaslatuk szemben áll az energetikai és kereskedelmi bizottság COPE névre hallgató kezdeményezésével, amelyből hiányoznak ezek a megszorítások. Ez utóbbi testület republikánus vezetője a bíróságokra bízná az egyes ügyek eldöntését, miközben szabad kezet engedne a szolgáltatóknak, akik minden bizonnyal csak erre várnak és rögtön megalkotnák saját prémium csomagjaikat, amelyekben gyorsabb és könnyebb elérést ígérnek majd némi felárért cserébe.

A szakértők nem biztosak a képviselőház vezetésének következő lépésében. Előfordulhat, hogy megpróbálják összemosni a meglévő és időközben felbukkanó javaslatokat, de akár mindkét, egymással ellentétes megoldást is szavazásra bocsájthatják. Egy biztos: a döntés súlyos következményekkel járhat, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem idővel a világ egyéb részein is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik