Élet-Stílus

Megtalálták a HIV forrását vadon élő csimpánzokban

Megtalálták a HIV eredetét a Dél-Kamerunban vadon élő csimpánzokban. Korábban is azt gondolták, hogy a SIVcpz (Simian Immunodeficiency Virus from chimps, azaz majom immunhiány vírus csimpánzokból) vírus lehet a forrás, de eddig csak még néhány fogságban tartott állatban fedezték föl.

Most egy nemzetközi tudóscsoport meghatározta a SIVcpz egyik természetes reservoirját vadon élő állatokban. Az eredmények a Science folyóiratban látnak majd napvilágot.

Úgy vélik, hogy először a csimpánzokra vadászó emberek kapták el a vírust. Az első eseteket a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában – a legközelebbi városi településen – jegyezték fel először 1930-ban. A tudósok azt gondolják, hogy az esetek ritkasága, valamint az a tény, hogy az AIDS tünetei jelentősen különböztek az egyének között, magyarázza azt, miért telt el további 50 év a vírus elnevezéséig.

A mostani kutatócsoport, amelynek tagjai többek közt a nottinghami, a montpellier-i és az alabamai egyetemek szakértőiből kerültek ki, egy évtizede dolgozik a HIV vírus forrásának meghatározásán.

Genetikai vizsgálatok

A SIVcpz kimutatása csak vérvizsgálattal lehetséges, emiatt csak fogságban élő állatokat tudtak tanulmányozni.

A mostani tanulmányban szerepelt a csimpánzoknak távoli őserdei területek talajáról összegyűjtött ürülékének elemzése is. Ez hasznosnak bizonyult, mivel az Alabamai Egyetem kutatói korábban képesek voltak meghatározni a csimpánzvírusuk genetikai szekvenciáját, amit azután kereshettek az ürülékmintákban.

A laboratóriumi vizsgálatok egyes csoportok csimpánzainak akár 35 százalékában is kimutatták a SIVcpz-specifikus antitesteket, és a vírussal kapcsolatos genetikai információt. Ezután valamennyi adatot továbbítottak elemzésre a Nottinghami Egyetemre, ahol rendkívül szoros genetikai kapcsolatot tártak föl egyes minták és HIV-törzsek között.

A délkelet-kameruni csimpánzokban találták meg azokat a vírusokat, amelyek leginkább megegyeznek a HIV világszerte elterjedt formájával.

A kutatók abban bíznak, hogy a vírus eredetének rejtélyén kívül a fölfedezések széles utakat nyitnak meg a további kutatások számára.

Idáig nem tapasztalták, hogy a SIVcpz bármilyen AIDS-szerű betegséget okozna csimpánzokban, így a kutatók azt vizsgálják, az állatok miért nem szenvednek semmilyen tünettől, amikor az emberek – akik genetikailag annyira hasonlóak – megbetegszenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik