Élet-Stílus

Eljárás alá vonták a szövetségi kapitány fiát

Vizsgálat indult Davide Lippi, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marcello Lippi fia ellen, akinek szerepét az olaszországi bundabotránnyal összefüggésben kívánják tisztázni a hatóságok.

Davide Lippi az egyik elöljárója a GEA World nevű ügynökségnek, amely játékosok és edzők ügyeit, szerződéseit intézi, kezeli, s amelyet Alessandro Moggi – a Juventus lemondott főigazgatójának, a botrány első számú felelősének tartott Luciano Moggi fia – vezet. Ifjabb Lippit és három társát, Giuseppe De Mitát, Riccardo Callerit és Tommaso Cellinit azzal gyanúsítják, hogy fenyegetéssel és erőszakos cselekményekkel befolyásolták a játékospiac működését.

A vizsgálóbírók azt próbálják kideríteni, a négy férfi fenyegetett-e meg játékosokat azzal, hogy tönkreteszi a pályafutásukat, ha nem kötelezik el magukat a GEA Worldhöz. Luciano Moggi és fia tevékenysége kapcsán ugyanezért már korábban eljárás indult. “Marcello Lippi elég erős személyiség ahhoz, hogy túltegye magát a napi történéseken. A válogatottra ennek az ügynek semmilyen hatása nem lehet” – jelentette ki Giancarlo Abete, az olasz vb-küldöttség vezetője.

Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a torinóiak mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A botrány következtében lemondott Franco Carraro, az olasz szövetség elnöke, távozott a Juventus vezérkara, és nem működhet közre a németországi vb-n Massimo de Santis FIFA-játékvezető. A tágabban értelmezett bundaügyben a torinói klub mellett érintett az AC Milan, az Internazionale, az SS Lazio és a Fiorentina, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik