Élet-Stílus

Működik a 100 dolláros laptop

Bemutatták az első működő olcsó laptopot, a sokféle színben készülő játékszernek látszó modellt alkalmas eszköznek véli az ENSZ a szegény országok felzárkóztatására.

A Nicholas Negroponte által képviselt 100 dolláros laptop-koncepció óriási sikerének látszik, hogy elkészült az első működő modell. A „laptopot minden gyereknek” elképzelés szerint sok millió követné az első, most bemutatott darabot, ha az ENSZ megfelelő támogatókra talál az ambiciózus terv megvalósításhoz. A fejlődő országok felzárkóztatására tervezett olcsólaptop-koncepció kezdeti szakaszában az Intel kifejezetten értelmetlennek bélyegezte a játékszernek látszó, kurblis masinát. A Microsoft sem mutatott különösen nagy érdeklődést a levelibéka színű laptop iránt.

A bemutatóval egy időben jelentek meg a neten a gépről készült első képek. A laptop.org oldalain már nemcsak a levelibéka színű béta modell látható, a működő készülék sárga, kék és narancssárga színben pompázik.

Az OLPC (One Laptop Per Child) szervezet egyértelmű támogatói – az AMD processzorok gyártója és a Red Hat Linux – ezzel a bemutatóval, illetve a működő modellel a kezükben újabb támogatókat szerezhetnek a kormányoktól, az óriásvállalatoktól és az adakozó magánszemélyektől. A minimálisan 5 milliós gyártásra a pénz azonban meglehetősen lassan gyűlik, bár a terv támogatói minden nagyobb ENSZ-eseményt megragadnak a 100 dolláros eszköz bemutatására.

Az olcsó laptop terveinek és első még nem működő modelljének bemutatására még az ENSZ novemberi tuniszi internet-csúcstalálkozóján került sor, ahol igen nagy sikert aratott a bejelentés, bár Negroponte már mintegy egy éve dolgozik a terv megvalósításán.

A tervek szerint egy éven belül több millió példány készülhet el az olcsó gépekből, amelyekkel az „észak és dél” közötti információs szakadékot próbálják összekötni, és az ENSZ reményei szerint nagyban hozzájárulnak majd a fejlődő országok oktatásának megsegítéséhez. Az alacsony ár mellett a fejlesztők egyik fontos szempontja volt, hogy a gépek a civilizációtól távol, olyan helyen is használhatók legyenek, ahol nincs elektromos áram.

Néhány kormány már jelezte érdeklődését. Brazília várhatóan egymilliót vásárol az olcsó hordozható gépből, Kínával hárommillió gép vásárlásáról tárgyalnak. A program megvalósítását a Világbank is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik