Élet-Stílus

Buffont beidézte az ügyészség

Gianluigi Buffonnak, a június 9-én kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokságra készülő olasz válogatott kapusának el kellett hagynia a nemzeti együttes Firenze melletti edzőtáborát, mert beidézte a pármai ügyészség.

A hálóőrt azzal gyanúsítják, hogy korábbi vallomásával ellentétben még idén januárban is fogadott klubja, a Juventus mérkőzéseire. Buffon korábban azt állította, hogy az általános fogadási tilalom bevezetése, 2005 szeptembere óta nem tett fel tétet egyetlen meccsre sem, saját mérkőzéseire pedig soha nem fogadott. Az ügyészség birtokába jutott azonban egy átutalási megbízás, mely szerint a hálóőr idén januárban 10 000 eurót juttatott el barátjához, Paolo Pelizzonihoz, akit fogadási csalásokkal vádolnak.

Pelizzoni a pénzt rögtön levette a számlájáról és a rendelkezésre álló adatok alapján a torinói klub mérkőzéseire tette fel. Azt egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy a kapus megbízásából járt el, de az ügyészség ezt feltételezi.

Marcello Lippi szövetségi kapitány szerint a botrány jelentősen megnehezíti a felkészülést a vb-re. A szakember beperelte azt a lapot, amelyben megjelent a kihallgatásáról készült jegyzőkönyv, és ezzel együtt a telefonszáma is nyilvánosságra került.

Külföldi bírók a bajnokságban?

“Ismeretlenek hívogatnak egész nap, ezt nem lehet elviselni” – fakadt ki a tréner. Guido Rossi, az olasz szövetséget (FIGC) ideiglenesen irányító elnök bejelentette: ha több olasz játékvezetőt is bűnösnek találnak a fogadási botrányban, akkor elképzelhető, hogy a következő szezonban külföldi bírók működnek közre a Serie A-ban.

A torinói ügyészség bekérte az élvonalbeli kluboktól több évre visszamenőleg a játékosok szerződéseit is. Ezek átvizsgálása során a 18 csapatból 16-nál okirat-hamisításra utaló jeleket talált. A leginkább érintett Juventusnál 41 futballista szerződése ad okot a további vizsgálódásra, többek között Zinedine Zidane kontraktusa is “gyanús” a hatóságok számára.

Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki, amikor az ügyészség játékvezetők manipulálásával vádolta meg Luciano Moggit, a Juventus korábbi sportigazgatóját. Azóta a nyomozások szinte naponta újabb visszaéléseket tártak fel. A botrány következtében lemondott Franco Carraro, a FIGC elnöke, távozott a Juventus vezérkara és nem működhet közre a németországi vb-n Massimo de Santis FIFA-játékvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik