Élet-Stílus

Környezetbarát szempontok a fővárosi közbeszerzéseknél

Egy január óta nálunk is alkalmazható EU-irányelv első hazai megvalósításaként a fővárosi önkormányzat ezen a héten várhatóan elfogadja zöld közbeszerzési szabályzatát - jelentette ki Demszky Gábor kedd délutáni tájékoztatóján.

A főpolgármester közölte: az önkormányzat, mint az egyik legnagyobb hazai közbeszerzési ajánlatkérő, a jövőben közbeszerzései 40 százalékánál előnyt kíván biztosítani a környezetkímélő, az újrahasznosítható, az energiatakarékos megoldásoknak. Demszky Gábor kifejtette: például az építkezések esetében szigorúan figyelnek az egészségügyi előírások érvényesítésére, a környezetbarát építőanyagok felhasználására, a kisebb zaj- és rezgésterhelésre, a kevesebb szállítást igénylő és az újrahasznosítható anyagok alkalmazására.

Barna Orsolya, a városháza szakügyosztályának vezetője a zöld közbeszerzés jelentőségének érzékeltetésére elmondta, hogy egy EU-kutatás szerint, ha minden uniós közhatóság épületében hatékony és takarékos közművek lennének, akkor a vízfogyasztást EU-szinten évente 200 millió tonnával lehetne csökkenteni.

A főváros konkrét terveiről szólva elmondta, hogy preferálni fogják például a környezetbarát tisztítószerek és az energiatakarékos gépek beszerzését. A fénymásolók közül ezért azt választják majd, amelyik az egészségre káros ózonból a legkevesebbet bocsátja ki. A beruházásoknál előnyben részesítik az újrahasznosítható papírt és az újratölthető festékpatronokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik