Élet-Stílus

Hogyan tájékozódik a spermium?

A hímivarsejtek már százezerszeres hígításban is felismerik a petefészek-kivonat jelenlétét, és minden akadályt leküzdve rohannak, hogy elérjék azt.

Régóta ismert tény, hogy a spermiumok kémiai anyag révén érzékelik a petesejt jelenlétét, és mindig abba az irányba mozognak, ahol az van. Ezt a kémiai anyagot mind a mai napig nem sikerült azonosítani. A jelenséget attrakciós kemotaxisnak, illetve szellemesen spermotaxisnak nevezik.

Az Indiana Egyetem Bloomington kutatói azt vizsgálták, mennyire erős ez a vonzalom. Készítettek egy folyadékkal telt cső alakú tartályt, melybe jobb felől három, egymás felett elhelyezkedő kisebb csatornán keresztül kerültek be az anyagok, és a folyadék jobbról balra áramlott.

A hímivarsejtek a középső csatornán kerültek a tartályba, és megkezdték útjukat balra. Az alsó csatornán különböző hígítású petefészek-kivonat áramlott be, a felsőn pedig egy sejtmentes pufferoldat.

A kutatók mikroszkóp és kamera segítségével figyelték a spermiumok viselkedését. Azok tendenciózusan lefelé, a petefészek-kivonat irányába tértek el egyenes pályájuktól. Ez az eltérülés még százezerszeres hígítású petefészek-kivonat esetén is megvalósult.

A kutatók szerint könnyen lehet, hogy a fogamzás sokszor azért nem következik be, mert a férfi spermiumai nem ismerik fel az attrakciós molekulát, illetve abból nem termelődik elegendő a nő petefészkében. Ha sikerülne azonosítani ezt az anyagot, az valószínűleg nagy előrelépést jelentene a meddőség kezelése terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik