Élet-Stílus

Katonai célokat szolgálhatnak a webes térképtechnológiák

Az amerikai védelmi minisztériummal szoros kapcsolatban álló egyik ügynökség a Microsoft Virtual Earth technológiáját szeretné felhasználni saját céljaira – humanitárius, biztonsági és katonai szempontok jöhetnek számításba.

A National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) a napokban jelezte, hogy a jövőben szívesen alkalmazná a térképtechnológiát, amely szerintük több területen is segítségükre lehet. Az ügynökség humanitárius, békemegőrző és nemzetbiztonsági célokat emleget, de a védelmi minisztériummal ápolt kapcsolatuk révén többen úgy vélik, közvetlenül katonai szempontok alapján döntenének a szolgáltatás felhasználásáról.

A Microsoft valamivel több mint egy évvel ezelőtt jelentette be saját megoldását, amely révén a vetélytársak – elsősorban a Google – hasonló szolgáltatásával szerették volna felvenni a versenyt. Elsöprő sikert nem arattak ezzel a lépéssel, hiszen a keresőcég oldala a mai napig a legnépszerűbb az internetezők körében, de egymás után kötöttek partneri megállapodást különböző cégekkel, akik a technológiában rejlő lehetőségeket igyekeztek kihasználni. A szolgáltatás azóta kisebb változáson esett át: a Live-éra meghirdetésével a Virtual Earth is átalakult, és új néven, Local Live-ként jelent meg újra a világhálón.

A két fél már a hónap közepén közölte együttműködési szándékát. Ebből megtudhatjuk, hogy az NGA legutóbb a Katrina hurrikán utáni helyreállítási munkálatok segítésére használta fel a technológiát és a jövőben is ez marad az egyik fontos alkalmazási terület. Az együttműködés keretében a szoftvercég mind műholdas, mind madártávlatból készült fotókkal is ellátja az ügynökséget – ez utóbbiak alacsony magasságban tartózkodó repülőgépekről készülnek, 45 fokos szögben.

Természetesen a Microsoft is új előnyökre számít a partnerség kapcsán, és ez nem feltétlenül az anyagiakra vonatkozik: a vállalat a kormányzati ügynökség tudástára iránt érdeklődik, geodéziai, különböző mérési és térképészeti információkra és adatokra, amelyeket felhasználhatnak az oldal tökéletesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik