Élet-Stílus

Az Opera főigazgatója szerint jogellenes a sztrájk

Jogellenesnek minősítette szombati közleményében A nürnbergi mesterdalnokok szombat esti premierje előtt tervezett figyelmeztető sztrájkot a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

„A szakszervezet elnöke a főigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos időpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes” – írta a főigazgató közleményében. Hegyi Árpád Jutocsa leszögezte, hogy a premier nem marad el, az előadás azonban néhány perccel később kezdődhet.

A főigazgató cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint nem egyeztetne folyamatosan minden kérdésben Rotter Oszkárral, a szakszervezet elnökével. Ez már csak azért sem lehetséges, mert az egyeztetés törvényi kötelesség, azonban a szakszervezeti elnök a „kompromisszumos javaslatokat rendre elutasította” – olvasható Hegyi Árpád Jutocsa közleményében.

Rotter Oszkár, az intézmény szakszervezetének és sztrájkbizottságának vezetője pénteken jelentette be, hogy félórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szombat este a Nürnbergi mesterdalnokok bemutatója előtt az Operaházban. Hozzátette, hogy munkabeszüntetés miatt sem most, sem a jövőben nem marad el előadás. Rotter Oszkár szerint a szakszervezet mind a 700 tagja csatlakozik a demonstrációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik