Élet-Stílus

Mobil, tévé és mikro nélkül már nem tudunk élni?

Az internetezők túlnyomó többsége rendelkezik mobiltelefonnal, televízióval és mikrohullámúval, az elmúlt évben a DVD és az MP3 lejátszók, valamint a digitális fényképezőgépek népszerűsége növekedett a leginkább – erre utal legalábbis az NRC Piackutató felmérése.

Mobiltelefonnal az 14-69 éves internetezők 99, színes tévével 97, mikrohullámú sütővel 91 százaléka rendelkezik. A különböző fogyasztási javak birtoklásának nagy aránya egybevág azzal a megállapítással, mely szerint a világhálót rendszeresen használók még mindig magasabb státuszúnak számítanak, mint az ugyanolyan korú lakosság.

Az elmúlt egy évben a gyakori internetezők között a DVD lejátszók száma növekedett a leglátványosabban. Míg 2005 első félévében a megkérdezettek 59 százaléka, addig 2006 első félévében már a 75 százaléka számolt be arról, hogy rendelkezik DVD lejátszóval. Ezen kívül az idei évben a hálópolgárok 13 százalékponttal nagyobb arányban birtokolnak MP3 lejátszót, mint tavaly: az elmúlt egy évben 35 százalékról 48 százalékra nőtt a tulajdonosok aránya.

A digitális fényképezőgép tekinthető a harmadik nagy népszerűség-növekedésnek örvendő elektronikai cikknek. Ez esetben is jelentős pozitív irányú elmozdulásról beszélhetünk: 45 százalékról 53 százalékra növekedett a tulajdonosok aránya. Talán nem meglepő, hogy ezzel párhuzamosan 78 százalékról 70 százalékra csökkent a hagyományos fényképezőgéppel rendelkezők aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik