Élet-Stílus

Végleges pályáján a Venus Express

Végleges pályára állt a Vénusz körül a Venus Express európai bolygókutató szonda, és így elhárult annak az akadálya, hogy június 4-től mindegyik műszere teljes üzemben közvetítse a Földre az űreszköz által összegyűjtött tudományos adatokat – közölte az Európai Űrhivatal németországi, darmstadti irányítóközpontja.

A szonda jeleit a sikeres pályára állásról az Európai Űrhivatal (ESA) egyik Ausztráliában létesített vevőállomása fogta. A Venus Expresst tavaly novemberben a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről indították útjára egy Szojuz-Fregat orosz hordozórakétával. Küldetésének legfontosabb kutatási tevékenysége a Vénuszt körülvevő sűrű légkör és a bolygó üvegházhatásának vizsgálata. Emellett igyekszik feltárni a bolygó felszínét és aktív tűzhányóit is.

A szonda féléves bolygóközi utazás után április 11-én állt megnyúlt orbitális pályára a Vénusz körül, és két nappal később már fényképeket is küldött a földi irányítóközpontba. Ezt követően az előre megszabott manőverek segítségével alakította ki munkapályáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik