Élet-Stílus

Az internet jövőjét tervezi az ENSZ

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter is tagja lett annak a 46 fős tanácsadó testületnek, amely az internet jövőjéről folytatandó párbeszédet fogja elősegíteni.

Az Internet Irányítási Fórum (IGF) megalakulását segítő szervezetben Kovács Kálmán is aktív szerepet vállal. A testületet Kofi Annan ENSZ-főtitkár a 2005 novemberében Tuniszban megtartott Információs Társadalom Csúcstalálkozójának (WSIS) döntése alapján hozta létre. Célja az internet zavartalan fejlődésének biztosítása és az általa kínált lehetőségek kihasználása révén a digitális szakadék csökkentése. A testület javaslatai alapján jön majd létre az év végén az Internet Governance Forum (IGF), amely a kormányzati, a civil és az üzleti szféra képviselőjének részvételével fog kidolgozni javaslatokat az internet jövőjével kapcsolatban.

A meghívás vélhetően annak köszönhető, hogy Magyarország aktív munkát végez a WSIS ülésein, a 2003-as genfi konferencia óta a szervezet alelnöki posztját is betölti. Kovács Kálmán 2005. november 25-én hívta életre hazánk nemzetközi szinten képviselendő álláspontjának kialakítására a civil, piaci és kormányzati szereplők konzultációs platformját, az Internet Jövője Fórumot, mely nyilatkozatában az IGF megalakításának szorgalmazása mellett azt is felajánlotta, hogy a most megalakított tanácsadó testület irodája Budapesten legyen. Úgy tűnik, ezt végül nem sikerült elérni: a csoport első összejövetelét május 22–23-án tartja Genfben. Az IGF első ülésére a tervek szerint Athénban kerül sor, október 30. és november 2. között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik