Élet-Stílus

Brassó városában a madárinfluenza

Az erdélyi Brassó város egyik negyedében is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét, ezzel csütörtökig összesen hét megye 37 települését érintette a megbetegedés Romániában.

A fertőzéses esetek több mint a felét Brassó megyében fedezték fel, ahol két város (Fogaras és Feketehalom) teljes vesztegzár alatt van. Ugyancsak kimutatták a betegséget Valcea, Vrancea, Buzau, Bákó, Szeben és Kovászna megyében, ez utóbbi esetében Szitabodza falu egyik háztáji gazdaságában. Összesen tíz biztosan megállapított góc van az országban, ahol a bukaresti szaklaboratórium is megerősítette a fertőzést.

A madárinfluenza Brassót is elérte, a város egyik külső kerületében már bebizonyosodott a fertőzés, csütörtök délelőtt a városközpont közelében is kimutatták a gyorstesztek a H5 vírust. Az állat-egészségügyi hatóság közlése szerint csütörtökig összesen 325 tonna baromfihúst foglaltak le az ország területén, ez mind a fertőzés „eredőjének” bizonyult Feketehalomból származik.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy az ott működő két nagy tenyésztőtelep fertőzött, és mindkét farm tulajdonosát őrizetbe vették. Azzal vádolják őket, hogy a tömeges baromfipusztulást nem jelentették a hatóságoknak, és ezzel a mulasztással hozzájárultak a járvány terjedéséhez. Hivatalos szinten is „hullanak a fejek”: az országos állat-egészségügyi hatóság két központi vezetőjét és brassói munkatársukat elbocsátották állásukból. A bukaresti járványtani intézetben több személy is megjelent influenzás tünetekkel, de csak egy másfél éves feketehalmi gyermek esetében áll fenn a fertőzöttség veszélye. A rá vonatkozó végleges diagnózis csak péntekre várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik