Élet-Stílus

12 év börtönt kapott egy kínai író

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb büntetését szabták ki Kínában egy a kormányt bíráló anyagokat publikáló íróra. A kiberdisszidensnek 12 évre kell börtönbe vonulnia és nem sok esélye van az ítélet enyhítésére.

Yang Tianshui 45 éves írót azzal vádolták, hogy támogatta az országból kivándorló kínaiak demokrácia-mozgalmát és tevékenységével aláásta a hatalom és a kínai állam tekintélyét. Az ügyben eljáró bíróság mérlegelte a tényeket és komoly börtönbüntetést szabott ki a férfire. Az országszerte és a határokon túl is ismert írót még tavaly decemberben tartóztatta le a rendőrség. Yang régóta szálka a kínai állam szemében, ezt bizonyítja, hogy nem ez az első komoly büntetése. Korábban ugyanis a PEN írószövetség kínai szekciójának tagját már egyszer tíz év börtönre ítélték.

A publicista úgy döntött, nem tiltakozik a mostani ítélet ellen, nem nyújt be fellebbezési kérelmet. Így akar tiltakozni a szerinte jogtalan, sértő és minden törvényes alapot nélkülöző bírósági határozat ellen. Yang többek között esszéivel a “Kínai Bársonyos Mozgalmat” támogatta. Ez a szervezet azért harcol évek óta, hogy Kínában egy nyugati mintájú demokrácia vegye át a jelenlegi államberendezkedés helyét. A nevet az aktivisták az 1989. évi csehszlovákiai forradalom kapcsán választották.

Valószínűleg nem ez volt az első ilyen szigorú ítélet, ugyanis a tervek szerint május végéig még számos hasonló ügyben hoznak döntést a helyi bíróságok. Az esetek súlyosságára jellemző, hogy már számos civil szervezet tiltakozott és a jövő héten az országba látogató Angela Merkel német kancellár is szóvá fogja tenni őket vendéglátóinál. Az elmúlt hónapokban több ilyen ügy borzolta a kedélyeket és sok támadás érte a nyugati internetes vagy számítástechnikai cégeket, mert együttműködtek a kínai hatóságokkal az internetcenzúra kiéptésében és tökéletesítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik