Élet-Stílus

Száz éve nem látott szárazság fenyegeti Angliát

Száz éve nem látott szárazság fenyegeti Anglia egyes részeit, s emiatt vízfogyasztási korlátozásokat kell bevezetni – közölte kedden a brit kormány.

Az eső áztatta angol tájról kialakult közkeletű kép ellenére Dél-Angliában kevesebb az egy főre jutó víztartalék, mint Szudán egyes részein – figyelmeztetett egy kormányzati intézmény. A környezetvédelmi hivatal szerint reális esélye van, hogy az idén nyáron az embereknek sorba kell állniuk az utcákon az ideiglenes közkutaknál.

Dél-Anglia egyes tájain kiszáradt pázsitot, üres úszómedencéket lehet majd látni, miután a kormány engedélyt adott már legalább egy vízműnek a nem létfontosságú vízhasználat korlátozására. Ilyen utoljára 11 évvel ezelőtt történt Angliában.

A víztározók szintje lehet, hogy nőtt, de a folyóvizek és a talajvíz szintje aggasztóan alacsony. Előreláthatólag az utóbbi száz év legsúlyosabb aszályával nézünk szembe – jelentette ki Ian Parson környezetvédelmi miniszter.

A Sutton és Kelet-Surrey Vízmű május 17-től kapott kivételes vízkorlátozási engedélyt, s bejelentette, hogy május 27-től bevezeti a locsolási tilalmat például a golfpályákon, a közparkokban, valamint az úszómedencék feltöltését a magánházak kertjében.

A kisvállalkozók azzal is számolnak, hogy több ezer ablaktisztító, autómosó és virágkertészet is bajba kerül. 195 ezer tagot számláló szövetségük azt kérte, hogy a vízművek akadályozza meg a szivárgásokat ahelyett, hogy a kisvállalkozások érdekeit sértő intézkedéseket hoznak.

Tony Blair miniszterelnök szóvivője kedden felszólította az országot ellátó 23 vízművet, hogy tegyen meg mindent a víztakarékosság érdekében. A mérnökkamara szerint az iparágba kevés tőkét fektettek be azóta, hogy a 80-as évek végén privatizálták a szektort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik