Élet-Stílus

A kritikusok kifütyülték A Da Vinci-kódot

„A film nagyon hű a regényhez, de már a regény is egy nagy hülyeség volt” – nyilatkozta az egyik kritikus kedden este A Da Vinci-kód című filmet a világpremier előtti cannes-i sajtóvetítésén, ahol füttyszóval adtak hangot véleményüknek a filmes újságírók.

A Dan Brown 40 millió példányban elkelt sikerkönyvéből készült, már a bemutató előtt vitát kiváltó Ron Howard rendezte hollywoodi filmváltozat világpremierjével kezdődik szerda este az 59. cannes-i filmfesztivál. A bemutató előtti sajtóvetítésen a 125 millió dolláros rekordköltségvetéssel készült film egyes jeleneteit fütty kísérte, a komolyabb részeknél pedig többször nevetésben tört ki a szakértő közönség.

„A film nagyon hű a regényhez, de már a regény is egy nagy hülyeség volt, a film még annál is rosszabb. Ráadásul két és fél óra” – állapították meg a vetítés után a France Info francia hírrádiónak nyilatkozó külföldi újságírók.

Általános kritikai vélemény, hogy a könyvhöz képest a film lerövidíti és ezzel még inkább összezavarja a cselekményt, ami a végére unalmassá, értelmetlenné és komolykodóvá válik. Egyesek azt is kifogásolták, hogy a rendező és a forgatókönyvíró Akiva Goldsman átírták a történet végét, hogy a film ne sértse nagyon se a katolikus egyházat, se az Egyesült Államokat.

A 44 nyelvre lefordított bestseller alaptétele, hogy a Louvre meggyilkolt muzeológusa által hagyott jeleket és szimbólumokat megfejtve kiderül, hogy Jézus Krisztusnak volt családja, de ezt a katolikus egyház kétezer éve próbálja titkolni.

A Da Vinci-kódot csütörtöktől vetítik a magyar mozikban. A FigyelőNet kritikusa a szerda délelőtti sajtóvetítésen nézte meg, így a beszámoló hamarosan várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik