Élet-Stílus

Híres kimaradók, ismeretlen utazók

Május 15-ig kellett a vb-re utazó csapatok szövetségi kapitányainak bejelentenie, hogy kiket visznek magukkal Németországba. Jó néhány eddig ismeretlen játékos mutatkozhat be a nagyközönségnek, de számos prominens sportoló lemaradt.

Összeállításunkban megpróbáljuk elsősorban a végső győzelemre is esélyes csapatok összeállítását áttekinteni.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 1

Carlos Alberto Parreira

Brazília

A címvédő idén is a legnagyobb esélyesként utazik a világbajnokságra. Elég egy pillantást vetni a brazilok hétfőn Rio de Janeiróban bejelentett keretére: minden poszton világklasszis játékosokra számíthat Carlos Alberto Parreira. A tréner már korábban bejelentette, hogy nem lesznek meglepetések a keretben, és ehhez tartotta is magát. Talán az egyetlen váratlan húzása az volt Parreirának, hogy Marcos helyet a Sao Paulo hálóőre, Rogerio Ceni lett a harmadik számú kapus. A játékos Brazíliában nagy népszerűségnek örvend, elsősorban szabadrúgásai és tizenegyesei miatt, melyekből pályafutása során már több mint 50 gólt szerzett.

Nem hiányozhatnak a keretből természetesen az Európában játszó sztárok. A Real Madrid négy játékosa (Roberto Carlos, Cicinho, Ronaldo, Robinho) is szerepel majd a selecao-ban, az AC Milan (Dida, Cafu, Kaka) és az Olympique Lyon (Cris, Juninho, Fred) 3-3 focistája húzhatja majd fel a címeres mezt. A hazai bajnokságban szereplők közül mindössze két focistát válogatott be Parreira: a már említett harmadik számú kapust, illetve a Ricardinhót, a Corinthians középpályását.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 2

Jürgen Klinsmann

Németország

Jürgen Klinsmann nem kis meglepetést okozott a hétfői napon, amikor nyilvánosságra hozta, hogy kik játszhatnak a Nationalelfben a hazai rendezésű tornán. A legnagyobb nevek természetesen nem hiányozhatnak, de Kuranyi mellőzése kapcsán ismét felerősödtek a szövetségi kapitány munkáját kritizáló hangok.

Két olyan név is szerepel a listán, akikkel még a szakemberek sem igazán számoltak. Ott lesz a vb-n a veterán Jens Nowotny, aki már jócskán túl van karrierje csúcsán, és két éve nem játszott a válogatottban. A tréner indoklása szerint biztonságot adhat a fiatal német védelemnek a Bayer Leverkusen tapasztalt hátvédje. Még nagyobbat „szólt” a 22 éves David Odonkor behívása. A Borussia Dortmund középpályása, amennyiben lehetőséget kap a vb-n, először szerepelhet a válogatottban.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 3

Marcello Lippi

Olaszország

Az olasz rajongók nagy örömére Francesco Totti felépült a sérüléséből, és természetesen Lippi nem hagyhatta ki a keretből annak ellenére, hogy a középpályás február óta nem játszott végig kilencven percet. Az AS Roma sztárja nemrég úgy nyilatkozott, hogy a vb-re ismét százszázalékos lesz.

Szintén nem maradhatott ki a csapatból Gianluigi Buffon, aki ellen vizsgálatot indított a rendőrség. A Juventus kapusa bevallotta, hogy korábban rendszeresen fogadott Serie A meccsekre, ám az Olasz Labdarúgó Szövetség tiltásának hatására felhagyott ezzel. Semmivel nem vádolta meg a rendőrség, úgyhogy semmi okom nem volt arra, hogy ne jelöljem – indokolta döntését Lippi.

Filippo Inzaghi parádés idei évének köszönheti, hogy a tréner beválogatta. A Milan támadója 2003 óta nem játszott a válogatottban, de a 2005/2006-os szezon második felében mutatott teljesítménye felett nem lehetett elsiklani.

Érdekes módon a 23-fős olasz keretben csupa olyan játékos szerepel, akik a hazai bajnokságban kergetik a labdát.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 4

Jose Pekerman

Argentína

Jose Pekerman már jó ideje bejelentette, hogy számos olyan játékosra számít a németországi vb-n, akik tagjai voltak a tavaly U-20-as világbajnokságot nyert csapatnak. A fiatalok mellett természetesen számos tapasztalt focista szerepelhet a gauchóknál, akiket idén is sokan a torna egyik nem is olyan titkos esélyesének tartanak.

Talán a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy nem lesz ott Németországban az Internazionale két kulcsjátékosa, Javier Zanetti és Walter Samuel.

Pekerman is elsősorban az Európában szereplő sztárjaira számít, mindössze öt olyan játékost hívott be, akik nem az öreg kontinensen keresik a kenyerüket.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 5

Raymond Domenech

Franciaország

A Les Bleus edzőjének saját bevallása szerint számos álmatlan éjszakát okozott, míg összeállt a 23 fős keret: Raymond Domenech jó néhány meglepetéssel szolgált. Anelka mellőzése talán még indokolható, hiszen a csatársorban számos klasszis áll a szövetségi kapitány rendelkezésére. Az már más kérdés, hogy Anelkának ez lesz a harmadik olyan világbajnoksága, amelyről lemarad.

A kirobbanó formában játszó Barcelona egyik kulcsembere Ludovic Giuly sem lesz ott Németországban, akárcsak az Arsenal-os Robert Pires. Bekerült viszont a csapatba Wigan Athletic-es Pascal Chimbonda, aki korábban még nem volt válogatott. Visszatértek a nagy öregek is: Zinedine Zidane, Claude Makelele, Lilian Thuram és Patrick Vieira feltehetően a vb-n húzza fel utoljára a címeres mezt.

A kapusposzton a rendkívülien tapasztalt, de gyakran hajmeresztő hibákat produkáló Fabian Barthez Domenech első választása. A selejtezők nagy részén a Lyon-os Frederic Coupet védett – nem is akár hogyan – de a szövetségi kapitány indoklása szerint egy ilyen tornán elsősorban Barthez tapasztalatára lesz szükség.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 6

Sven-Göran Eriksson

Anglia

Eriksson annak ellenére elviszi magával Wayne Rooney-t, hogy a Manchester United játékosa súlyos sérülést szenvedett néhány hete. A fiatal focista az orvosi vélemények szerint csak a torna második felében kaphat szerepet, amennyiben addig eljut a csapat. Csatárposzton amúgy sincsen sok választása a vb után távozó svéd trénernek, hiszen a második számú támadó, Michael Owen sem százszázalékos. Ezért kerülhetett a csapatba a 17 éves Theo Walcott, aki a nemzeti tizenegyben eddig egy alkalommal sem szerepelt. A védelem és a középpálya rendkívülien erős, és a kapusposzton sem lehetnek problémák.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 7

Marco van Basten

Hollandia

Ahogy az a bővebb keretek nyilvánosságra hozatalával nyilvánvalóvá vált, Marco van Basten, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya több esetben fiatal játékost részesít előnyben tapasztalt futballistával szemben a németországi világbajnokságra utazó csapat összeállításánál. A vasárnap kihirdetett 23-as névsorból így maradt ki korábban Clarence Seedorf, Roy Makaay és Edgar Davids, a lista véglegesítésével ugyanakkor az is eldőlt, hogy az egyébként a fiatal korosztályhoz tartozó Klaas-Jan Huntelaar sem utazik Németországba, noha a holland bajnokság góllövőlistáján az élen végzett.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 8

Luis Aragones

Spanyolország

A 23-fős keret végigböngészése során tulajdonképpen csak egy nagy meglepetés ötlik szembe. Nem utazik Németországba Fernando Morientes, a Liverpool csatára. A spanyol támadó a Premier League-be nem igazán tudott beilleszkedni, és a klub menedzsere is rendre csak a kispadon szerepeltette. Ráadásul a kevés adódó lehetőséget sem igazán tudta kihasználni Morientes, aki a korábbi években már számtalan alkalommal bizonyította, hogy életveszélyes a kapu előtt.

A korábban bejelentett bő kerethez képest lemarad a vb-ról a Deportivo la Coruna és a Villareal védője, Joan Capdevila illetve Javi Venta, és nem lesz ott Ruben Baraja sem, aki a Valencia kezdő tizenegyéből kihagyhatatlan.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 9

Felipe Scolari

Portugália

Luiz Felipe Scolari csapatának a gerincét ugyanazok a játékosok adják, akik 2004-ben az Európa-bajnokság döntőjében kikaptak a görögöktől.

A portugálok brazil mestere nem nevezte a keretbe azt a Quaresmát, aki a Portóval idén nemcsak a bajnokságot, hanem a kupát is megnyerte. Több olyan játékos is szerepel azonban a keretben, akik kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódnak, vagy nem számítanak kezdőnek a klubcsapatukban. A legnagyobb veszteség Scolari és a válogatott számára Jorge Andrade hiánya, akinek a térdét nemrég megműtötték.

A brazil mester a keret kihirdetésekor elmondta, hogy még nem állt össze a fejében a kezdőcsapat névsora. Hét-nyolc poszton már döntöttem, de a többi helyért még meg kell küzdeniük a játékosaimnak – mondta Scolari.


Híres kimaradók, ismeretlen utazók 10

Karel Brückner

Csehország

Az utolsó pillanatra hagyta a keret nyilvánosságra hozatalát Karel Brückner a csehek szövetségi kapitánya is. A hétfői sajtótájékoztatón az edző elmondta, hogy tulajdonképpen már a 2004-es EB-re is úgy készültek, hogy az idei világbajnokság lebegett a szemük előtt. Így lényeges változások nincsenek is a keretben. A tapasztalt játékosok akkor is bekerültek az utazók közé, ha jelenleg még nem teljesen egészségesek. Jan Koller például hét hónapos kihagyás után kezdett el nemrég ismét edzeni. A langaléta csatár az orvosok szerint biztosan rendbe jön, de Smicer esetében korántsem ilyen egyértelmű a helyzet. Brückner ennek ellenére jelölte a Girondins Bordeaux 32 éves középpályását. Amennyiben nem épül fel a focista Libor Sionko (Austria Wien) vagy Rudolf Skacel (Hearts) pótolhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik