Élet-Stílus

2100-ig 180 millió afrikai áldozata lehet a klímaváltozásnak

Csak Afrikában több mint 180 millió áldozata lehet az éghajlatváltozásnak az évszázad végéig – jelentette hétfőn a Christian Aid humanitárius szervezet.

A nyugati országok környezetszennyező gazdaságának kárát legkorábban a legszegényebbek érezhetik meg – állítja a Christian Aid hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában.

A jelentés szerint 2100-ig a globális átlaghőmérséklet 1,5-6 Celsius-fokkal, a tengerszint pedig 15-95 centiméterrel emelkedik. A klímaváltozás néhol áradással, máshol szárazsággal jár majd együtt. Afrika gabonatermése közel 10 százalékkal esik vissza, a vízért és élelemért pedig fegyveres konfliktusok alakulnak ki. Ott, ahol az éghajlat nedvesebbé válik, a malária és egyéb betegségek terjedése felgyorsul. A humanitárius és környezeti katasztrófának csak Afrikában 2100-ig 182 millió halálos áldozata lehet – állítja a tanulmány.

A szervezet azon túl, hogy felszólítja a nyugati országokat, hogy radikálisan csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat, sürgeti a napenergia afrikai otthonokban való széles körű elterjesztését. A tanulmány úgy véli, hogy 50 milliárd dollárért (10,4 billió forintért) a Szaharától délre fekvő országok gazdaságát teljes egészében át lehetne állítani a napenergia hasznosítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik