Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád

Május idusán kinyílnak a városok terei. A kiülős kávézók, sörözők mellett Budapesten Borfaluba, terézvárosi majálisra mehetünk, Debrecenben pedig a flamand kultúrával találhatjuk szemközt magunkat. A hétvégén bemutatja Sub Bass Monster legújabb lemezét, az Amorf Ördögök a 40 tagú Honvéd Férfikarral lép fel, Cesaria Evora pedig várhatóan a Zöld-foki-szigetek füstös kikötői kocsmáinak atmoszféráját hozza magával a Művészetek Palotájába.

Menjek…

…hétvégi városi fesztiválokra

Óbudai Borfalu

A kulturált alkoholfogyasztás egyre nagyobb szerepet kap a tereken, utcákon. Ezúttal Óbuda főterén lehet a legősibb tudatmódosító szer hatása alá kerülni. A borfalu-rendezvény persze nemcsak a borról szól (egy kicsit a pálinkáról is), hanem kézműves vásárról, látványkonyháról, kulturális programokról, gyermekműsorokról is. A program középpontjában azért az erjesztett szőlőlé áll: szerepelnek borlovagok, lesznek borászati bemutatók, elhangzik majd boráldás, és természetesen lehet borozgatni, beszélgetni is. A rendezvényt Tarlós István Óbuda-Békásmegyer polgármestere (állítólagos főpolgármester-jelölt), valamint Kocsis Imre Antal, Szekszárd polgármestere, a Magyar Bortelepülések Szövetségének elnöke nyitja meg.

Flamand Tavaszra Debrecenben

A hétvégén Debrecenbe a flamand kultúra költözik. A május 10-étől 25-éig tartó rendezvény egyik legérdekesebb programja szombaton lesz. A Bach zenei kísérettel előadott Álomnak fivére című darabot vetítővászon segítségével, egy előadó és egy orgonaművész közreműködésével a Szent Anna-székesegyházban mutatják be. A komoly- és népzenei koncertek mellett Debrecenben régi könyvekből álló kiállítást is meg lehet tekinteni. A Református Kollégium Könyvtárában állítják ki ugyanis az antwerpeni Plantin-Moretus nyomda világhírű kiadványait.
Helyszín: Szent Anna-templom.

Terézvárosi majális

Terézváros a hétvégén tartja TERMAjális című rendezvénysorozatát, amely színhelye a Teréz-templom mögötti tér a Nagymező és a Király utca sarkán. A hétvégén lesz óvodás előadás, művészi torna és mozdulatművészeti bemutató, mesejáték, szerb, bolgár, román, horvát hagyományőrző előadás, jazzkoncert. Fellép L. L. Junior, a Makám, az Old Boys.

Péntek, május 12.

…Sub Bass Monster-lemezbemutatóra az A38 Hajóra
Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 1



Miután a szegény ember legkisebb rapper fia útnak indult szerencsét próbálni, megszerezte a fele királyságot, aranylemezeket meg biztosan sok királykislány kezét, visszatért Gyulafirátótra, és ottan sokáig csendben maradt. A hazai vicces rap előadója most az A38 Hajón mutatja be harmadik lemezét. Sub Bass Monster első, Hamapopu nevű zenekarával szép sikereket ért el a Fila Rap Jamen. Aztán megismerkedett Deseő Balageval, akinek segítségével (és az Animal Cannibals erkölcsi támogatásával) elkészítette első lemezét, ami bombasiker lett, jó
pár slágerrel (Nincs nő…, Négy ütem, Gyulafirátót). Ezek után kislemezek, díjak, Jancsó-filmszerepek, újabb nagylemez, remixalbum… És most, néhány csendesebb hónap után itt az új nagylemez, amit mindenki a saját fülével hallgathat meg a hajón. Ha pedig a groove-ok rendben vannak, akkor mindenki élhet boldogan, amíg meg nem hal.

…fizikus cirkuszra a Trafóba
Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 2



A Compagnie 111 francia társulat Plan B előadása egy furcsa, megdöntött síkú díszleten játszódik, ahol öltönyös fiatalemberek sorakoznak, akár egy hétköznapi utcajelenetben, majd szürreális álomvilágba illő lassúsággal bukfenceznek és csúsznak egyik pontból a másikba, fittyet hányva a gravitáció törvényére. A Trafó ismertetője szerint a Plan B a hétköznapiban próbálja felfedni a rejtélyest. Az előadás alapja egy egyszerű díszletelem, egy sík, melyben ismerős formákat – padlót, házfalat, ajtót – fedezhetünk fel. A síkokkal való játék és a találékony, egyszerre komplex és minimalista díszlet átalakulása (a szereplőket hirtelen elnyelő csapóajtóktól, a síkokról és tengelyekről alkotott képünk teljes összezavarásáig) szó szerint újabb és újabb dimenziókat tár fel. A cirkusz, a tánc, a videóvetítés, a zsonglőrködés és az optikai illúzió elemeit ötvözi. Meglepő trükkök és állandó átalakulás szemtanúi lehetünk, míg a szereplők nemcsak a gravitáció törvényeivel, hanem a különböző perspektívákkal is zsonglőrködnek. A május 12-i, pénteki előadás után Lakos Anna színháztörténész beszélget az alkotókkal!

Szombat, május 13.

…Rockabilly fesztiválra az Almássyba

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 3


Jampecoknak és csinibabáknak lehet készíteni a tánccipőt. Szombatra ugyanis a Mystery Gang Trio nemzetközi rockabilly fesztivált szervez. Az Adam and his Nuclear Rockets zenekar Horvátországból érkezik. A formáció kőkemény tradicionális rockabillyt játszik. Az együttes frontembere, Grosek a magyar közönség előtt sem ismeretlen, ő ugyanis már muzsikált itthon a Madmen nevű formációban. A The Bitch Boys Szlovéniából érkezik a fesztiválra. A formáció eredeti Bitch zenét játszik, mégpedig a legszebb 60-as évekbeli hagyományokat követve. A német Cherry Casino and the Gamblers egyre többet és egyre nagyobb sikerrel koncertezik. A zene mellett náluk a látványos színpadi megmutatkozásra is óriási hangsúlyt fektetnek. A The Round Up Boys zenekarral Angliában ismerkedett meg a szervező Mystery Gang. Long Tall Sonny and the Wild Cows pedig a magyarországi élmezőnyt képviselik. Végül természetesen fellép a rendező Mystery Gang is.

…Amorf ördögök és a Honvéd Férfikar közös koncertjére a Jövő Házába

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 4


Aki hallgatta az Amorf legutóbbi Cellux-szimfónia című lemezét, annak nem meglepetés a Honvéd Férfikar megszólalása a mai sanzonzenekar mellett, de hogy élőben, koncerten is megjelenjen a teljes 40 tagú énekkar, az már tényleg az együtteshez illő „elmebetegeség”. Az Ördögök tavaly ősztől tartottak pihenőt, most megváltozott felállásban, több mint féléves szünet után lépnek ismét színpadra. A csapat visszatért első felállásához: ismét állandó tagként szerepel Péterfy Bori énekesnő, a dalszövegíró-énekes Tariska Szabolcs és a zeneszerző-billentyűs Tövisházi Ambrus mellett. A kísérőzenekarban vendégeskedik majd Eichinger Tibor jazzgitáros, aki több mint négy éven át volt az Ördögök tagja. A régi Amorf-koncertekről ismerős tagok: Drapos Gergely, Tompa Ákos és Pápai István mellett Mészáros Ádám játszik még a csapattal. Drucker Péter, a Honvéd Férfikar karigazgatója vezényli a kórust május 13-án, akik az Amorf ördögök saját dalaiban is szerepelnek, és az Illés zenekar feldolgozáslemezére készített, közös számot is előadják majd.

Vasárnap, május 14.

…Cesaria Evorát hallgatni a Művészetek Palotájába

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 5


Az Afrika keleti partjainál fekvő Zöld-foki-szigetek különleges világát hozza el a világzene nagyasszonya, Cesaria Evora. Az ország 1975-ig portugál gyarmat volt, és jelenleg annyira szegény, hogy több polgára emigrált, mint amennyien a határokon belül maradt. Az énekesnő 1941-ben született, karrierje a kikötő bárjaiból indult, ahol a számlája fejében énekelt. A helyi rádió néhány felvételt is készített vele, de csak az 1980-as évek végén szánta rá magát első turnéjára – így került kapcsolatba José da Silvával, aki Párizsba „csábította”. Silva lemezkiadója azóta tíz Evora-albumot jelentetett meg, melyek a „mezítlábas dívát” a világzene egyik legünnepeltebb előadójává tették. Evora legújabb albuma Rogamar címmel jelent meg, ami azt jelenti: „ima a tengerhez”. Mondhatni, helyben vagyunk… Hiszen az utóbbi éveit jellemző kubai és brazíliai „kiruccanások” után Cesaria most újra szorosan tapad a szigetek stílusaihoz – a mornáktól „megszakad a szív”, a coladeiráktól pedig táncra perdülnénk legszívesebben.

…francia sanzonénekesnőt hallgatni az A38-ra

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 6


Camille, azaz Camille Dalmais, a francia sanzon üdvöskéje Magyarországon leginkább a Nouvelle Vague lemezéről ismert, az ő erotikusan búgó hangja hallható a Guns of Brixton és a Too Drunk to Fuck című zseniális Clash- és Dead Kennedys feldolgozásokban. Az ifjú énekesnő igazi sztár hazájában, második, Le fil (A fonal) című lemeze díjesőt, a legrangosabb francia kitüntetést, a Victoires de la musique-ot és a neves Constantin-díjat nyerte el a hatalmas közönségsiker mellett. Egyszerű, finom, elegáns dalok, amiket Camille hol füstös, érzéki, hol kislányosan sivalkodó orgánuma és a remek szövegek tesznek kirobbanó erejűvé. Az est sztárját követi a Krétakör zenekara, amelyben többek közt az Amorf Ördögök visszatérő énekesnője, Péterfy Bori is helyet kapott.

…kiállításra


Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 7

Most vasárnap zár a spanyol festészet öt évszázadát bemutató nagyszabású tárlat. Így ez a hétvége az utolsó alkalom, hogy megnézzük/újranézzük! A múzeum vezetése a nagy érdeklődésre való tekintettel kezdeményezte a kiállítás meghosszabbítását, ugyanis január végi megnyitása óta eddig több mint 170 ezren látták a spanyol festőóriások remekműveit felsorakoztató páratlan tárlatot.

A kiállítást nyitó korai, 15. századi táblaképeket a 16. század legnevesebb mestereinek alkotásai, köztük Morales és El Greco remekművei követik. A 17. századi Aranykor festői, Velázquez, Zurbarán és Murillo világhírű vásznai mellett helyet kap Ribera néhány kevésbé ismert festménye is. Végül a 18. századi csendéletek után Goya alkotásai zárják az impozáns sorozatot.

Bővebben >>

…fürdőbe


Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 8

Bár május elsején már kinyitottak a strandok, még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>


Maradjak…


…olvasni

Kurt Vonnegut: A hazátlan ember


Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 9

Vonnegut néhány éve megfogadta, hogy nem ír több könyvet. Most megszegte. Így megy ez.
Személyes hangvételű, mégis a tőle megszokott „fekete humorban” bővelkedő történetein keresztül bepillantást nyerhetünk abba, hogyan gondolkodik az egyik legnagyobb amerikai író a háborúról – a II. világháborútól az iraki háborúig –, pusztuló környezetünkről és az 1960-as években gyártott Saabokról. S mindezt a legjobb formájában írt prózában.
„A szocializmus semmivel sem gonoszabb szó, mint a kereszténység. A szocializmusból éppúgy nem következik Joszif Sztálin meg a titkosrendőrség meg a templomok bezárása, mint ahogy a kereszténység sem áll ok-okozati viszonyban a spanyol inkvizícióval.” – írja valahol. Vagy máshol, akárha Woody Allen mondaná, csak vonnegutosan: „Nem igaz, hogy a jó nem győzedelmeskedhet a gonosz fölött. Csak az angyaloknak is úgy kellene szerveződniük, mint a maffiának.”
„Francba az egész szarsággal. Van valakinek egy atombombája? Kinek nincs manapság atombombája?” Így megy ez.

…tévézni

Péntek, május 12.
22.05
Duna Televízió

Swimming Pool/Medence

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 10


A mai francia filmeket segít megismertetni a Duna Televizió új sorozatával. François Ozon filmjében Sarah Morton az angol bestseller krimiírónő Franciaországba utazik kiadója nyaralójába, ahol nyugodtan dolgozhat és pihenhet. Ám hirtelen beállít kiadója francia lánya, Julie, s ettől kezdve mind a munkának, mind a kikapcsolódásnak lőttek. A rendező a filmről elmondta, hogy a 8 nő után úgy érezte, hogy vissza kell térnie valami intimebb és egyszerűbb témához, kevesebb szereplővel. Charlotte Rampling színésznővel már előtte a Homok alatt című filmben is jól sikerült együttműködni. Ozon számára a viz és az óceán a gátlások levetkőzését és a félelemérzést jelképezi. A medence pedig mint „börtönbe” zárt víz érdekelte. „Az úszómedencék – az óceánnal ellentétben – kezelhetők és kordában tarthatók.” írta François Ozon jegyzetében.

Szombat, május 13.
21.00
m2

Egy kínai bukméker meggyilkolása

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 11


John Cassavetes szomorú és briliáns filmjében a rendező bemutatja, hogy veszthet el egy ember mindent. Cosmo Vitelli egy az éjszakai világban él, egy night club büszke tulajdonosa. A bajba azonban tetemes, 23 ezer dolláros kártyatartozása viszi. Mort Weil, a helyi maffiózó hajlandó kölcsönt folyósítani neki, az ár egy ember élete. A feladata az lenne, hogy ölje meg Linget, a kínai bukmékert. Cosmo azonban visszadobja a piszkos munkát. Így viszont már saját élete a tét. Cassavetes filmjében az emberi kiszolgáltatottságot és függőséget mutatja meg, a főszereplő Ben Gazzara pedig felejthetetlen alakítást nyújt.

Vasárnap, május 14.
22.05
m1


Szindbád

Menjek vagy maradjak – Amorf ördögök vagy Szindbád 12


Krúdy, Huszárik, Sára Sándor, Latinovits Zoltán Szindbádja filmtörténeti alkotás, amit előbb-utóbb mindenkinek meg kell nézni. Szindbád a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és nem utolsósorban a kulináris élvezetekben véli megtalálni. Gondolataiban életre kelnek emlékei. Megbarnult fényképek, elszáradt virágok, elsárgult szerelmes levelek hozzák elő a múltból a szépasszonyokat, lányokat, a hozzájuk fűződő múló érzéseket s a felejthetetlen húsleves illatát… A film 1972-ben idehaza elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, a nagydíjat, az operatőri díjat és Dajka Margit megkapta a legjobb női alakítás díját. A magyar filmművészet egyik ékkövének számító alkotás számos nemzetközi elismerésben is részesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik