Élet-Stílus

A klímaváltozás miatt haltak ki a mamutok

Új bizonyítékokat találtak tudósok arra, hogy az éghajlatváltozás volt a fő oka egyes fajok kihalásának mintegy 10.000 évvel ezelőtt.

A alaszkai és kanadai kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a 10000 évvel ezelőtti klímaváltozás jelentős szerepet játszott a mamutok és az őslovak kihalásában. Az észak-amerikai kontinens gyors klímaváltozásához képtelenek voltak alkalmazkodni bizonyos fajok, s így viszonylag rövid idő alatt eltűntek az akkori faunából.

A meleg és nedves körülmények jelentős szerepére hívja fel a figyelmet a tanulmány, a szibériai gyapjas mamut esetében is, amely szintén képtelen volt a megváltozott környezeti tényezőkhöz alkalmazkodni. Furcsa, hogy a korábbi hűvös időszak után az állatok a megváltozott növényzethez nem voltak képesek alkalmazkodni és gyakorlatilag a bőséges tápanyagot szolgáltató növényzetben nem találtak elegendő táplálékot.

A Nature magazinban megjelent írás pontos okokat nem talált a jelenségre, de felveti annak a lehetőségét, hogy a jelenleg is zajló klímaváltozás is hasonló tragikus eredményekkel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik