Élet-Stílus

Veszélyben Irán vb-szereplése

Már korábban is felmerült, hogy kizárják az iráni csapatot az urándúsítási hírek és az államfő Izrael elpusztítására buzdító szavai hatására. A FIFA kizárta ennek a lehetőségét, de most ismét napirenden a téma.

Több Európai Parlamenti képviselő is aláírta azt a FIFA-elnöknek címzett levelet, amelyben a politikusok Ahmadinezsád iráni államfő kijelentései miatt az ázsiai csapat kizárását követelik.

Bahrain lenne a beugró

A levél egyik szerzője, Chris Heaton-Harris EP-képviselő szerint a kvalifikáció során második helyre szorult Bahrainnek kellene átvennie Irán helyét egy hónappal a vb előtt a D csoportban. „Krikettben már korábban volt erre példa Dél-Afrika esetében. Többen is jelezték már, hogy támogatják a kezdeményezést, és szeretnénk a hazai politikusokat is megnyerni a célunknak.” – mondta Heaton-Harris. A politikus véleménye szerint Bahrain szerepeltetésével egyértelműen kiderülne, hogy nem a muszlimok ellen, hanem az iráni politika ellen kampányolnak.

Korábban Joseph Blatter, a FIFA elnöke kategorikusan elvetette, hogy kizárják a tornáról az iráni válogatottat. A nemzetközi labdarúgás első embere szerint elképzelhetetlen, hogy politikai okok miatt ne szerepelhessen a németországi labdarúgó-világbajnokságon az iráni csapat, amely annak rendje és módja szerint kivívta a legjobbak között való szereplés jogát. Blatter kiemelte, hogy a szervezet politikai és vallási kérdésekben ’abszolút semleges’.

Veszélyben az iráni csapat?

A Süddeutsche Zeitung jelentése szerint az iráni kormány a focisták biztonságáért aggódik a németországi torna alatt. Az ázsiai ország belügyminisztere terroristaveszélyről beszélt német kollégájának egy katari biztonsági konferencián. Wolfgang Schäuble erre reagálva elmondta, hogy különösen a szívén viseli az iráni válogatott biztonságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik