Élet-Stílus

Új módszert találtak a madárinfluenza kimutatására?

Thaiföldi kutatók élő madárifluenza-vírusra akadtak egy tavaly elhunyt fiú vérében; a felfedezés alapján az eddigieknél talán biztonságosabb módon lehet majd kimutatni a betegséget emberek esetében.

A madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusát, amelyet a decemberben meghalt fiú vérében is találtak, egy légúti váladékból, az úgynevezett torokkenetből mutatják ki. A váladékból történő mintavétel azonban azon túl, hogy erős köhögést vált ki, veszélyes is: fertőzéssel fenyegeti a műveletet végző doktort. Mint Parvapan Battarakoszol, a thaiföldi Csulalongkorn Egyetem mikrobiológusa szerdán beszámolt róla, nagy mennyiségű élő H5N1 vírust találtak az ötéves fiú vérplazmájában több mint 12 nappal a mintavételt követően.


Ez azért váratlan felfedezés, mert a légúti fertőzést okozó vírusok általában nincsenek jelen a véráramban ilyen hosszú ideig, mivel nem jól szaporodnak a vérben. A thaiföldi kutatók a felfedezés nyomán azt vizsgálják, vajon a vérben talált vírus alkalmas-e a kórisme megbízható felállításához. Ha igen, a jövőben a biztonságos vérmintavételes diagnosztizálást lehet alkalmazni.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusa világszerte 207 embert fertőzött meg, és 115-en estek áldozatul a kórnak. A vírus felbukkanását 2003 és 2005 között 15 országban észlelték, az idei év első négy hónapjában gyorsan átterjedt további harminc országra. A legtöbb emberi megbetegedést Ázsiában észlelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik