Élet-Stílus

17 százalékkal nőtt a Toyota profitja

A legnagyobb japán és a világon a második számú autógyárcsoport, a Toyota szerdán 1,372 billió jenes adózott eredményt jelentett a márciussal zárult üzleti évéről, 17 százalékkal többet az előző évi 1,171 billiónál.

Az első félév rosszul sikerült, az adózott eredmény 2,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A második félévben az erős amerikai értékesítés és a gyenge jen segített a cégnek, a harmadik üzleti negyedévben 34 százalékkal, az utolsóban 39 százalékkal nagyobb volt az adózott eredmény, mint egy évvel azelőtt. Az üzemi eredmény egy év óta először a harmadik üzleti negyedévben növekedett éves összehasonlításban, mert korábban az értékesítés gyors növekedése miatt emelkedő beruházási költségek szűkítették az üzemi eredmény arányát a bevételhez képest.

A csoport üzemi eredménye az üzleti évben 1,878 billió jenre nőtt az előző évi 1,672 billióról – az utolsó negyedévben az üzemi eredmény 53,2 százalékkal emelkedett –, a forgalom 13,6 százalékkal 21,073 billió euróra gyarapodott 18,552 billióról.

A mostani üzleti évben a Toyotánál 1,31 billió jenes adózott eredményre és 1,9 billió jenes üzemi eredményre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik