Élet-Stílus

MTA: az országnak egyetlen kitörési pontja van

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése elfogadta a tudós testület elnökének beszámolóját, benne a belső megújításról szóló koncepciót. Az ezzel összefüggő alapszabály-módosítás az októberre tervezett rendkívüli közgyűlésen kerül napirendre.

Vizi E. Szilveszter elnök az MTA kétnapos ülésének zárónapján összefogásra hívta fel az Akadémia tagjait és az egész magyar tudományos közvéleményt annak megértetésére, hogy az országnak egyetlen kitörési pontja van: a magyar gazdaság és a magyar állam számára hasznosan felhasználni a felgyülemlett tudáshalmazt. Hangsúlyozta: az Akadémiának meg kell újulnia, és szükség van arra is, hogy az állam képviselői tudomásul vegyék: olyan tudomány-, gazdaság- és adópolitikát kell folytatni, amely valamennyi résztvevőt érdekeltté teszi erkölcsileg és anyagilag.

Meskó Attila főtitkár beszámolójában a kutatói létszám és a költségvetési támogatás növelésének szükségességét hangsúlyozta. „Nem volt elegendő a költségvetési támogatás az alapellátási szint biztosításához” – jelentette ki, hozzátéve: azért lehetett mégis sikeres a tavalyi esztendő, mert az MTA 18,232 milliárd forint saját bevételhez jutott. A főtitkár közölte: 2003-ban a költségvetés 0,75 százalékát kapta meg az Akadémia, ez az arány mára – az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) forrásaival együtt – 0,5 százalék alá csökkent. Arra kell törekedni, hogy a támogatás szintje legalább a három évvel ezelőttit elérje – mondta.

Meskó Attila 2007-re vonatkozóan – mint azt a közgyűlésről tartott múlt csütörtöki sajtótájékoztatón közölte – hozzávetőlegesen hatmilliárd forint költségvetési többletet tart szükségesnek, ezen felül pedig kétmilliárd forintot az OTKA számára. A közgyűlés a keddi munkanapon elfogadta az elmúlt évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót, a 2007. évi költségvetés irányelveit, valamint a kormány számára az Akadémia 2005. évi tevékenységéről összeállított tájékoztatót. Határozatban döntött arról is, hogy október végén rendkívüli közgyűlésen kerüljön napirendre az alapszabály-módosítás tervezetének addigra megvitatott és átdolgozott változata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik