Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 33
A szövetség elnöke: Óscar Harrison
Web: http://www.apf.org.py/
A szövetség alapítása: 1906
FIFA-tagság: 1921 óta

Eddigi szereplések:
1930 csoportkör
1950 csoportkör
1958 csoportkör
1986 nyolcaddöntő
1998 nyolcaddöntő
2002 nyolcaddöntő

Már hat alkalommal volt résztvevő a dél-amerikai válogatott, de az eddigi szerepléseiket komolyabb sikerek nem övezték. Háromszor léptek tovább a csoportkörből, de ezután az aktuális ellenfél mindig jobbnak bizonyult. Az idei tornán is már sikernek könyvelnék el Paraguayban, ha továbbmennének a csoportból, ám az ellenfeleket elnézve nem lesz könnyű feladat. A svédek és az angolok jóval esélyesebbnek tűnnek, és semmiképpen sem szabad lebecsülni a trinidadi csapatot sem.


Az egykori legendás kapus Jose Luiz Chilavert szerint nem lehet egy olyan csapattal kiutazni a vb-re, amelynek a kulcsemberei 35 évesek. Anibal Ruiz edző azonban pont arra törekedett, hogy a csapat a fiatal tehetségek és sokat tapasztalt öregek játékosok sajátos keveréke legyen. Az általa választott recept sikeres volt, hiszen a dél-amerikai selejtezőket, kisebb-nagyobb buktatókkal, de sikeresen vette a gárda. Argentína ellen történelmi bravúrt hajtottak végre (1-0), de Peru (1-4), Brazília (1-4) és Ecuador (2-5) ellen igen nagy zakókba szaladtak bele.

A csapat legnagyobb reménysége a Bayern München csatárja, Roque Santa Cruz, aki egészen a közelmúltig sérüléssel bajlódott. Sokak szerint ez a fiatal reménység egyik legnagyobb hibája: rendkívülien sérülékeny. Csatártársa, Nelson Valdez szintén a Bundesligában, a Werder Bremennél lövi a góljait. A német csapatból kiszorította Ivan Klasnicot, a horvát válogatott oszlopos tagját, ami nem lebecsülendő teljesítmény. A középpályán kulcsszerepet szán az edző a szintén a bajoroknál leszerződött Julio dos Santosnak. A fiatal játékos azonban nem hogy a nagy csapat kezdő tizenegyében, de még csak a cserepadon sem kapott eddig szerepet, és többnyire az amatőrök között kergeti a labdát.
A csapat játékereje nem sokat változott az elmúlt évek alatt, és a korábbi tornákon rendre megmutatták, hogy nem adják meg könnyen magukat.

1998-ban a házigazda és későbbi bajnok franciák csak egy, a 114. percben fejelt Blanc arnaygóllal jutottak tovább a nyolcaddöntőben. Négy évvel később a németek, pontosabban Oliver Neuville oszlatta szét az álmokat a 88. minutumban. A csapattal szembeni elvárások azonban nőttek, hiszen az „Albirroja” az athéni ötkarikás játékokon ezüstérmes lett, ami mutatja, vannak tartalékok a dél-amerikai válogatottban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik