Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 10
A szövetség elnöke: Geoff Thompson
Web: http://www.thefa.com/
A szövetség alapítása: 1863
FIFA-tagság: 1905 óta

Eddigi szereplések:
1950 csoportkör
1954 negyeddöntő
1958 csoportkör
1962 negyeddöntő
1966 világbajnok
1970 negyeddöntő
1982 második csoportkör
1986 negyeddöntő
1990 negyedik
1998 nyolcaddöntő
2002 negyeddöntő

A vb-k történelmének egyik állandó szereplője az angol válogatott. Rendre az esélyesek között emlegetik őket, de ez idáig csak egy alkalommal sikerült elhódítaniuk a címet. Idén is a favoritok között tartják számon Beckhaméket, de sokak szerint a szereplésüket nagy részben befolyásolhatja egyik kulcsjátékosuk sérülése.

Wayne Rooney a Chelsea elleni bajnoki mérkőzésen törte el lábközépcsontját, és az orvosok szerint csoda kell a felépüléséhez. Eriksson szövetségi kapitány azonban nagy stratéga, aki ilyen helyzetekre is biztosan kitalál valamit. Sokkal kevesebb gondja lenne, ha a középpályáról, vagy éppen a védelemből dől ki valaki. Ezeken a posztokon ugyanis több, ha nem is teljesen egyenértékű, de kimagasló focista áll a torna után biztosan távozó svéd szakember rendelkezésére. Problémák azonban idáig is elsősorban két poszton voltak. A csatársorban Rooney mellett az éppen felépülő Michael Owen jöhet még szóba, aki azonban a sérülése előtt sem volt túlzottan meggyőző, kérdés a vb-n mire lesz képes. A többi támadó sem ontotta a gólokat ezt megelőzően. A középpályáról érkezhet a segítség, hiszen Beckham szabadrúgásai, Lampard vagy éppen Gerrard távoli lövései igen komoly veszélyt jelentenek az ellenfelek kapujára.
A hátsó alakzatra sem lehet panasz, hiszen sokak szerint a védelem tengelyében játszó Rio Ferdinand és John Terry a maga posztján a világ legjobbjai közé tartozik. A kapuskérdés azonban okozhat némi fejtörést Eriksson-nak, hiszen jó hálóőr tekintetében az angolok igencsak szűkösen állnak.

A selejtezőcsoportból való kijutás eleinte gyerekjátéknak tűnt, hiszen a lengyeleken kívül igazán komoly ellenfél nem állt az útjukba. Ennek ellenére nem volt könnyű dolguk, és csak az utolsó fordulókban dőlt el, hogy ők szerzik meg a biztos továbbjutást jelentő első helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik