Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 28
A szövetség elnöke: Michal Listkiewicz
Web: http://www.pzpn.pl
A szövetség alapítása: 1919
FIFA-tagság: 1923 óta

Eddigi szereplések:
1938 nyolcaddöntő
1974 harmadik
1978 második csoportkör
1982 harmadik
1986 nyolcaddöntő
2002 csoportkör

A lengyel csapat most sem sokáig halogatta a döntést a selejtezőcsoportjában. Négy évvel abszolút elsőként jutottak ki az ázsiai vb-re. Ezt ugyan nem sikerült megismételni, de Anglia mögött legjobb csoport-másodikként mentek tovább úgy, hogy korábban hosszú ideig ők vezették a csoportot. Tíz meccsből nyolcat megnyertek: otthon éppen csak kikaptak az angoloktól, majd idegenben a már teljesen tét nélküli mérkőzésen másodszorra is kikaptak Beckhaméktől. Mindehhez persze az is hozzátartozik, hogy az övék volt az egyik leggyengébb csoport.

A közeli múlt nem sok bizakodásra ad okot, de voltak fényes évei is a lengyel labdarúgásnak. Az1974-es vb-nek előzetesen ők voltak a nagy esélyesei. Abban az időben mindenkit megvertek, bárki is jött velük szembe. Az akkori németországi vb-n egyetlen egy alkalommal kaptak csak ki. A későbbi győztes házigazdák nagy adag szerencsével megállították őket a frankfurti stadion teljesen szétázott gyepén. A bronzmérkőzésen megverték a címvédő Brazíliát, de ez akkor senkit sem vigasztalt. Négy évvel később a második csoportkört nem élték túl, de 1982-ben ismét dobogós volt a lengyel csapat. Ezúttal is csak a későbbi bajnok olaszok, pontosabban Paolo Rossi győzi le őket az elődöntőben.

A bronzérmes csapatban játszott egy bizonyos Pawel Janas, aki jelenleg a lengyel csapat szakvezetője. Az edzőt a sima kijutás ellenére rengeteget bírálják, és már megfordult a fejében, hogy bedobja a törülközőt. Az angoloktól hamar beszedett első vereség után azonban csupa jó döntést hozott. Volt arra példa, hogy a klubcsapatánál rendre mellőzött játékos kezdőként kapott helyet, és parádés produkcióval hálálta meg a bizalmat. Stabil kezdőembereknek számító gólvágót, Tomasz Frankowskit pedig általában a mérkőzések vége felé küldte pályára, ám ő a rövid időt is hatékonyan használta ki, hiszen a selejtezők végére már hét gól állt a neve mellett. Amúgy sem a gólszerzés miatt kell, hogy fájjon Janas feje. A középpálya erős, a csatárok rendre betalálnak, a védelemről azonban a selejtezők során kiderült, hogy korántsem magabiztos. A lengyelek legutóbb a szintén vb-résztvevő szaúdiak verték meg 2-1-re Rijádban, és most abban reménykednek, Németországban ezúttal több sikerrel járnak, mint 32 évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik