Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 7
A szövetség elnöke: Jean-Pierre Escalettes
Web: http://www.fff.fr
A szövetség alapítása: 1919
FIFA-tagság: 1904 óta

Eddigi szereplések:
1930 csoportkör
1934 nyolcaddöntő
1938 negyeddöntő
1954 csoportkör
1958 harmadik
1966 csoportkör
1978 csoportkör
1982 negyedik
1986 harmadik
1998 világbajnok
2002 csoportkör

Nem lesz könnyű dolga Raymond Domenech-nek a 2006-os vb-n, hiszen a selejtező és a barátságos mérkőzéseken is rendre a várakozások alatt szerepelt a gall csapat. Ráadásul az 1998-as bajnok be akarja bizonyítani, hogy a 2002-es leégés csak véletlen volt, és továbbra is a világ szűk élvonalához tartoznak. Ehhez elvileg meg is van a szükséges játékosállomány, de valamilyen okból kifolyólag a francia játékosok nem tudják a klubjukban nyújtott teljesítményt válogatott szinten megismételni.

A selejtezőkön a csapat rendkívül gyengén szerepelt, egymás után érte el a döntetleneket. Négy fordulóval a vége előtt a franciák csak a negyedik helyen álltak, ám végül sikerült a minimum, és a válogatottba visszatértek – Zinedine Zidane, Claude Makelele és Lilian Thuram – segítségével a franciák ott lesznek a németországi döntőben. A gallok azt követően szerepelnek elkeserítően, hogy csatársorukat két olyan klasszis alkotja, mint David Trezeguet és Thierry Henry. Ennek ellenére a góllövéssel máig gondok vannak a kékek háza táján, talán azért is, mivel az öregek visszavonulásával mind a középpálya, mind a hátvédsor meggyengült. Bár sokan pedzegetnek egy esetleges szerkezeti átalakulást, a világbajnokságra még a „szenvedő” csapat utazik.


Az egyszeres világbajnok Franciaország a világversenyen csak az utóbbi időben kezdett el remekelni. Annak ellenére, hogy az egy vb-n lőtt gólok tekintetében az örökranglistát az a Just Fontaine vezeti, aki 1958-ban 13 alkalommal volt eredményes. A 80-as években a Michel Platini vezette csapattól várták az aranyat, de két elődöntőn túl többre nem futotta. Végül a hazai rendezés hozta meg a sikert, 1998-ban a párizsi döntőben a címvédő brazilokat magabiztosan, 3-0-ra verték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik