Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 2
A szövetség elnöke: Pavel Mokrý
Web: http://www.fotbal.cz/
A szövetség alapítása: 1901
FIFA-tagság: 1907 óta


Eddigi szereplések (korábban Csehszlovákiaként):
1934 második
1938 negyeddöntő
1954 csoportkör
1958 csoportkör
1962 második
1970 csoportkör
1982 csoportkör
1990 negyeddöntő

Az utóbbi évek – és főleg a 2004-es Európa-bajnokság – legnagyobb meglepetés alakulata, Csehország útja a szomszédos Németországba egyáltalán nem volt könnyű. Csoportjukban olyan ellenfelekkel kerültek össze, mint Hollandia és Románia, és egészen az utolsó, Finnország elleni idegenbeli mérkőzésig az sem volt biztos, a második hely meglesz-e a csehek számára. Végül két ponttal megelőzték a románokat, így mehettek a pótselejtezőre, ahol a szintén bombaerős Norvégiával találkoztak. Karel Brückner tanítványai végül sikerrel vették az utolsó akadályt is, így Nedvedék készülhetnek a világbajnokságra.

Az előjelek nem túl kedvezőek a csehek számára egy hónappal a világbajnokság előtt. Aranylabdásuk, a Juventusban futballozó Pavel Nedved igazából már rég nincs a legjobb formában. A 2004-es Eb sztárja, Milan Baros a Liverpoolt lecserélte az Aston Villára, ami jelzi, ő sem az a gólgyáros, aki Portugáliában volt. Végül az óriás Jan Koller egyelőre mankón biceg, bár feltehetőleg a világbajnokságra felépülhet. A kérdés, mennyire lesz formában majdnem egy év kihagyás után.

Természetesen a csapat többi tagját sem szabad leírni, ám az már az Európa-bajnokságon is kiderült, ha ennek a három embernek nem megy a játék, Rosickyék nagy gondban lehetnek. Bár a középpálya hemzseg az európai szintű labdarúgóktól – Sverkos, Jarolim, Rosicky, a cseh másodosztályban játszó Poborsky, Smicer, Jankulovski, Galásek, Jarosík – igazi irányító és befejező ember hiányában a cseh gárda hamar búcsút mondhat világbajnoki álmainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik