Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 3
A szövetség elnöke: dr. Mathieu Sprengers
Web: http://www.knvb.nl/
A szövetség alapítása: 1889
FIFA-tagság: 1904 óta

Eddigi szereplések:
1934 nyolcaddöntő
1938 nyolcaddöntő
1974 döntő
1978 döntő
1990 nyolcaddöntő
1994 negyeddöntő
1998 negyedik

A hollandok azon csapatok közé tartoznak, amelyeknek soha nem volt részük az igazán nagy sikerben. A Cruyff-érában két alkalommal játszottak döntőt, de mindkétszer kikaptak. Idén nem tartoznak a szűk favoritok közé, de elég, ha csak egyszer megnézzük a keretet: rendkívülien erős a holland gárda, minden poszton több közel egyenrangú játékos vár arra, hogy pályára léphessen.

Marco van Basten sok mindenben hasonlít Jürgen Klinsmannra. A 90-es évek zseniális csatárjai, most szövetségi kapitányként a holland illetve a német csapatot alakították át. Mindketten az offenzív játék hívei, de míg a német mester bukdácsol a Nationalelffel, addig a holland együttes meglepő magabiztossággal veszi az akadályokat. Van Basten hivatalba lépése óta 16 meccsen nem kaptak ki, és Románia illetve Csehország előtt simán megnyerték a selejtezőcsoportot. Eleinte sokan bírálták a fiatal szakvezető munkáját, hiszen olyan rutinos sztárok kerültek ki a csapatból, mint Edgar Davids és Clarence Seedorf. Helyettük fiatal tehetségek kaptak lehetőséget, és ők éltek is ezzel.

Talán nincs olyan csapat az egész mezőnyben, ahol ennyire erős lenne a támadóalakzat. Hollandiában szinte hemzsegnek a gólerős csatárok. Emellett a középpálya is erős, és a hátvédsor is bizonyított a selejtezőkön, a kvalifikáció során mindössze három gólt kaptak. Az persze még nem derült ki, hogy az igen fiatal és ezzel párhuzamosan nem különösebben tapasztalt gárda mire lesz képes a halálcsoportban. Ha azonban a csatárok nem felejtik el addig a góllövést, és a védelem is olyan megbízhatóan teljesít, mint eddig, akkor igen sokáig eljuthat az ’Oranje’.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik