Élet-Stílus

Tudnivalók a csapatról

FIFA világranglista: 46
A szövetség elnöke: Tomiszlav Karadzsic
Web: http://www.fsj.co.yu
A szövetség alapítása: 1919
FIFA-tagság: 1919 óta


Eddigi szereplések (korábban Jugoszlávia):
1930 elődöntő
1950 csoportkör
1958 negyeddöntő
1962 elődöntő
1974 második csoportkör
1990 negyeddöntő
1998 nyolcaddöntő

A szerbek ezzel a névvel első alkalommal szerepelnek világbajnokságon, és azonnal a „halálcsoportba” sorsolták őket. Fel van adva a lecke a déli szomszédoknak, hiszen mind a három ellenfelük bivalyerős. Nehéz bármit is jósolni, hiszen ideális esetben akár mind a három riválisukat megverhetik, de az sem kizárt, hogy pont nélkül távoznak Németországból.

Nagyon fontos kérdés, hogy miként állja meg a helyét a selejtezők során rendkívülien biztos védősor. A szerbek már a selejtezők során, egy bivalyerős csoportban bizonyították védelmük hatékonyságát. A 7. csoportból ugyanis úgy mentek tovább, hogy egyetlen egy alkalommal sem kaptak ki, és mindössze egy gólt kaptak, és végül Spanyolország előtt végeztek. Pedig eleinte nagyon úgy festett, hogy nem tud kimászni a gödörből a szerb válogatott.

A 2004-es Eb selejtezői során simán kiestek, és amikor Azerbajdzsán megverte őket, akkor döntöttek úgy, hogy Dejan Szavicsevics helyét a kispadon Ilija Petkovics veszi át. Sokat javult az együttes játéka, és a selejtezők során bravúrosan teljesítettek. Az eredmények annak ellenére stimmeltek, hogy hiányoznak a csapatból az elmúlt évek, évtizedek nagy sztárjai. Jelenleg talán a Chelsea-nél magát mellőzve érző, majd az Atlético Madridhoz igazoló Mateja Kezsman a legismertebb név. Sokan várnak még a hazai rajongók Dejan Sztankovicstól és Szavo Milosevicstől. A szakemberek pedig már előre dörzsölhetik a tenyerüket, hogy az elmúlt évek két legtehetségesebb fiataljának kikiáltott Mirko Vucsinics (22, US Lecce) és Simon Vukcsevics (19, Partizan Belgrad) egyre kiforrottabb játékát csodálhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik