Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Karel Brückner
Születési idő: 1939. november 13.
Születési hely: Olmütz, Csehszlovákia

A veterán mester érdeme, hogy a rendkívüli tehetséges játékosokból álló cseh nemzeti tizenegyből egy olyan ütőképes alakulatot hozott létre, amelynek semmilyen riválistól nincsen félnivalója. A cseh válogatottban korábban is játszottak kimagasló képességű focisták, de a nagy áttörés ég váratott magára. A Brückner által összerakott csapatot sokan a vb nem is olyan titkos esélyesének tartják számon. Nem véletlenül szerepel a csapat a FIFA világranglista második helyén.


Brückner játékosként nem igazán tudott komolyabb eredményeket elérni, edzőként a Sigma Olomoucot, a Drnovicét és az Inter Bratislavát irányította. 1995-ben visszatért az Olomouc együtteséhez, és innen hívta el a cseh szövetség az U21-es csapat szakvezetői posztjára. A 2000-es EB-n már ő volt Jozef Chovanec másodedzője. A 2002-es vb selejtezőinek utolsó meccsére Bulgária ellen ő vette át a nagycsapat irányítását, és mindenkit azonnal meggyőzött arról, hogy alkalmas a feladatra, a csapat a találkozót 6-0-ra hozta. A vb-re való kijutáshoz Belgium ellen játszott ki-ki meccset a csapat, ismét Chovanec irányítása alatt. A találkozót elveszítették, miközben Brückner az U21-esekkel EB-t nyert. A belgák ellen elvesztett selejtező után Chovanec lemondott, és Brückneré lett a szövetségi kapitányi poszt. Ezután egy elképesztő 20 meccses veretlenségi sorozat következett, és a 2004-es EB egyik nagy favoritja volt a csapat.

A csoportmeccsek során mindhárom találkozót megnyerték a csehek, olyan nagyágyúkat leiskolázva, mint a németek és a hollandok. Az elődöntőben a későbbi győztes görög csapat hosszabbítás után tudta csak legyűrni a válogatottat. Brückner ennek ellenére megtarthatta a posztját, és sikeresen kijuttatta a csapatot az idei vb-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik