Élet-Stílus

A csapat sztárja: Szami Al-Dzsaber

Szami Al-Dzsaber
Születési idő: 1972. december 11.
Születési hely: Rijad
Magasság/súly: 177 cm/66 kg
Poszt: csatár
Mezszám: 9
Válogatottság/gólok: 157/43
Klubja: Al-Hilal
Korábbi klubjai: Wolverhampton (2000)
Első válogatott meccs: 1992. szeptember 11. Szíria ellen.

A legtöbbet Szaúd-Arábiában egyértelműen a nagy öregtől, Szami Al-Dzsabertől várják. Ő az egyetlen olyan hazai focista, aki a képességeit európai csapatban is kamatoztatta. De nemcsak emiatt emelkedik ki a csapatból, az 1972-ben született veteránnak ugyanis az idei lesz a negyedik világbajnoksága.

Karrierjét az Al-Hilal csapatánál kezdte, és azóta szinte megszakítás nélkül ott játszik. Egészen fiatalon felfigyeltek a nem mindennapi képességeire, az ország több klubja is csábította, ő azonban a rijádi klubot választotta, és ezután csak egyszer váltott.

Épphogy betölti a 18. életévét, amikor behívják a nagyválogatottba. Az 1994-es vb selejtezői során már ő csapat vezéregyénisége, Iránt például egyedül egy mesterhármassal intézte el. A góllövést az amerikai tornán sem felejtette el, győztes találatot szerez Marokkó ellen. Két évvel később Ázsia-kupát nyer a klubjával, és kontinensbajnok a válogatottal. Az 1998-as vb-re is kijuttatja a szaúdi csapatot, és Franciaországban ismét betalál, ismét tizenegyesből. Ezzel ő az első ázsiai játékos, aki két egymást követő vb-n eredményes.


2000-ben kölcsönadták a másodosztálybeli Wolverhamptonnak. Az angol csapatnál nem érezte különösen jól magát, és ráadásul le is sérült. Mindössze öt alkalommal szerepelt, de a Wolverhampton szerette volna ha tovább marad. Ő azonban elutasította az ajánlatot és fél év után visszatért az Al-Hilalhoz.

A 2002-es vb-n is szerepelt a szaúdi csapat, ám akkor már első meccsen nagy verést kaptak a németektől, és két másik csoportbeli ellenfelük, ha nem is ennyire megalázóan, de legyőzte őket. Ez óriási csalódást okozott Al-Dzsabernek, aki a torna után bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. 2005 februárjában az akkori szaúdi szövetségi kapitánynak, Gabriel Calderónnak sikerült rábeszélnie, hogy változtassa meg álláspontját. Visszatérésekor azonnal ékes tanúbizonyságát adta, hogy milyen fontos a játéka, Üzbegisztán ellen betalált, majd a sikeres selejtezők során még két alkalommal beköszönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik